18. 12.

19. prosinec 2006

Joel Xavier & Ron Carter: In New York Sen natočit společné album s americkým jazzovým basistou Ronem Carterem se portugalskému kytaristovi Joel Xavierovi splnil ve třiceti. Poslal Ronovi své skladby a brzy na to za ním přijel do New Yorku. Pak v legendárním manhattanském studiu natočili během tří hodin akustické album "In New York", ze kterého vyzařuje vlídná a poklidná pohoda.

Nejdříve z něj ochutnáme skladbu "Maria". 1. Maria 3:21

2. Moments 3:27

Dvaatřicetiletý Joel Xavier je samouk, na kytaru začal hrát v 15 letech. Rok na to uzavřel kontrakt s BMG a natočil pod touto značkou dvě sólová alba. První se neslo příznačný název "18" . V devatenácti letech Joel vyhrál kytarovou soutěž v Los Angeles a v třiadvaceti byl vybrán mezi elitu latinskoamerických kytaristů a natočil s nimi album "Palabra de Guitarra Latina". Joel Xavier účinkuje na prestižních jazzových festivalech, spolupracoval s jazzmany zvučných jmen: Herbie Hancockem, Chucho Valdézem, Chanem Dominguezem a dalšími. S basistou Romem Carterem začal spolupracovat před dvěma lety. Z alba "In New York", které spolu natočili si poslechneme skladbu "Ticho." 3. Silence 4:39

4. Dream 3:17

Po natočení alba "In New York" Joel Xavier prohlásil: "I přes značný věkový rozdíl, který je mezi námi, mě Ron přijal jako rovnocenného partnera. během natáčení vládla skvělá atmosféra, v našem hudebním dialogu jsme odkrývali další a další možnosti hraní. Ron byl jedinečný spoluhráč." A jak na společné natáčení s kytaristou Joelem Xavierem vzpomíná legendární jazzový basista Ron Carter? ." absolvoval jsem stovky nejrůznějších natáčení, ale žádné nebylo tak zábavné jako s Joelem Xavierem."

5. Destiny 3:29

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio