8. 2.

8. únor 2008

Ibrahim Ferrer: Mi Sueno V polovině devadesátých let minulého století se sedmdesátiletý Ibrahim Ferrer, co by vysloužilý zpěvák živil jako příležitostný prodavač losů a čistič bot. Pak si na něj vzpomněl slavný kubánský kapelník Juan de Marcos a doporučil ho iniciátorům projektu "Buena Vista Social Club". Z Ibrahima Ferrera se stala hvězda legendární kapely veteránů, kteří v tomto projektu vzkřísili zlatou éru kubánské populární hudby. Třešínkou na dortu pak byl stejnojmenný dokument německého režiséra Wima Wenderse , který zapomenuté velikány kubánské populární hudby celosvětově proslavil. V následujících letech vznikla série alb Buena Vista Social Club Presents, na kterých se sólově představovali: pianista Rubén González, zpěvačka Omara Portuondo, basista Orlando "Cachaíto" Lopéz a samozřejmě Ibrahim Ferrer. Jeho posledním albem výstižně nazvaným "Mi sueno" / Můj sen, které obsahuje nejmilejší Ferrerova bolera, budeme v dnešním Spektru listovat. To první se jmenuje Melodía del río/ Melodie řeky a složil ho Rubén González.

1. Melodía del río (Rubén González) tr. 3 / 2:50

Vydání svého posledního alba Mi sueno se Ibrahim Ferrer už nedočkal. Zemřel v 78 letech, 5. srpna roku 2005. Ale album ještě předtím natočil a splnil si tak své celoživotní přání. Interpretaci vybraných boler věnoval celé srdce, stejně tak ho doprovázeli i výteční muzikanti. Miluj mě, opravdově, tak se jmenuje perla kubánských boler. Ferrerův zpěv kromě smyčcového orchestru ozdobí hráč na harfu Mirta Baptista, excelentní kytarista Manuel Galbán a nadaný kreativní pianista Roberto Fonseka.

2. Quiéreme mucho (Agustian Rodriguez/Gonzalo Roing) tr. 8 / 5.12

3. Cada noche un amor (Augustin Lara/Pham Edition) tr. 4 / 3:20

Když před čtyřmi lety na nezapomenutelném pražském koncertu představoval Ibrahim Ferrer své album Buenos Hermanos/ Cítím se být mladším, v big bandu, který ho doprovázel, hráli i dva muzikanti z legendární formace Buena Vista Sicial Club - trumpetista Manuel "Gvachíro" Mirabel a basista Orlando "Cachaíto" López. Na klavír ho tehdy poprvé a brilantně doprovázel mladý kubánský pianista Roberto Fonseka. Robertito, jak svého oblíbeného pianistu Ibrahim Ferrer zdrobněle oslovoval) a Cachaíto doprovodí velkého kubánského barda ve skvostném, intimně laděném boleru Convergencia/ Sbližování.

4. Convergencia (Marcelino Guerra/Bienvenido Julián Gutiérrez) tr. 7 / 3:47

Ve sleeve note k albu Mi sueno věnuje žena Ibrahima Ferrera zpěvačce Omaře Portuondo tato slova: " děkuji Omaře, že byla Ibrahimovou nejlepší druhou "manželkou" a provázela ho zpěvem tak procítěně". Omara Portuondo a Ibrahim Ferrer nám nyní zazpívají svůj majstrštyk Quizás /Snad. 5. Quizás, quizás (Osvaldo Farrés) tr. 11 / 4:03

6. Perfidia (Alberto Dominguez) tr. 9 / 4:08 Probírku albem Mi sueno, které nám zanechal geniální kubánský zpěvák, jedinečný interpret bolera a sonu Ibrahim Ferrer, uzavřeme skladbou Dos Almas/Dvě duše.

7. Dos Almas (Don Fabián) tr. 1 / 4:05

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio