27. 11.

27. listopad 2008

Hm...: Plán na zimu

Po albech ...to by mohlo být zajímavé a Oběd vydává skupina Hm... svůj třetí projekt s názvem Plán na zimu a to svépomocí na vlastním labelu O.S.I.N.A. A protože o skupině Hm... je již čtrnáct let známo, že ráda zhudebňuje poezii, i tentokrát jde o název básně. Autorem Plánu na zimu je Jean Arthur Rimbaud.

1. Jean-Arthur Rimbaud/Marek Doubrava, Hm...: Plán na zimu 3:30

S pražskou skupinou Hm... se nejčastěji můžete setkávat na festivalech tzv. alternativy nebo folku, ale také na jejich sólových koncertech. Mívají plno. Mladé, středoškolské či vysokoškolské publikum zná jejich písně většinou zpaměti. Hm... tvoří pánové: Marek Doubrava, jenž zpívá a střídá klavír s kytarou, houslista Viktor Ekrt, dechař a baskytarista Filip Nebřenský a bubeník Tomáš Rejholec.

2. Jiří Orten/ Marek Doubrava Hm...: U tebe teplo je 5:25

Dalo by se říct, že skupina Hm... na novém albu Plán na zimu jakoby ebenovatí. Nejvlastnější je jí folková poloha, jakási rozverně vyzobávaná melodie a jemný humor. A častá vokálová aranžmá jakoby skupinu pomyslně vracela až do třicátých let, dob elegantních vokálních kvartetů. Hm... s tedy navzdory dnešní době dělají co chtějí.

3. V. Nezval / Marek Doubrava a Hm...: Inspirace 4:58

Zhudebňovat slavné básně není vůbec jednoduchá disciplína a skupina Hm... v ní doslova vyniká. Slyšeli jsme Nezvalovu Inspiraci a teď se pustí do jiného Nezvalova hitu Sbohem a šáteček.

4. V. Nezval/Marek Doubrava a Hm...: Sbohem a šáteček 4:08

5. František Gellner/ Marek Doubrava a Hm...: Kuplet o ženské emancipaci 3:21

Pražská skupina Hm... pokřtila své nové album Plán na zimuv pondělí 24. října v Paláci Akropolis. Písně Sifónový bombometčík a e-e-e již tradičně dodávají koncertům této skupiny sympatický humor a doplněny o pódiové kejkle a rekvizity vzbuzují zaručený smích v publiku.

6. Petr Kotouš/ Petr Kotouš a Hm...: Sifónový bombometčík 3:07

7. Hm...: E-e-e 1:33

autor: Petra Svoboda - Konrádová
Spustit audio