11. 12.

11. prosinec 2008

Kurt Rosenwinkel Group: The Remedy

Po dvou letech vyšlo album jazzovému kytaristovi Kurtu Rosenwinkelovi. Jde o záznam živého koncertu jeho kvintetu v legendárním newyorském jazzklubu Village Vanguard s názvem The Remedy, neboli Náprava. Hudba Kurta Rosenwinkela je vysoce sofistikovanou inspirací pro mladé jazzové generace a své posluchače je schopna odnést zvláštními cestami do jiných sfér. Nás nejprve vystřelí dvanácti osminovou jízdou až kamsi do Moskvy. Následující skladba z nového dvojalba se totiž jmenuje View From Moscow.

Kurt Rosenwinkel: View From Moscow

Kurt Rosenwinkel se na newyorské scéně objevil počátkem devadesátých let. Vibrafonista a profesor Gary Burton odvedl nadějného kytaristu ze slavné bostonské Berklee College of Music po pouhých dvou a půl letech studia. Nejprve na turné vlastní kapely a posléze do New Yorku, kde Rosenwinkela do začátku podpořil finančně i svými kontakty.

Kurt Rosenwinkel : Chords

Kurt Rosenwinkel: Safe Corners

Kvintet Kurta Rosenwinkela na novém albu The Remedy tvoří basista Joe Martin, pianista Aaron Goldberg, bubeník Eric Harland a také dlouholetý, slavný kolega, saxofonista Mark Turner. Ten na album přispěl i svou starší skladbou The Myron´s World.

Mark Turner: The Myron´s World

Flute

Jazzový kytarista Kurt Rosenwinkel se v devadesátých letech stal, podobně jako pianista Brad Mehldau nebo saxofonista Mark Turner, jednou z vůdčích osobností své i následující jazzové generace. Nezúčastňoval se tehdejšího retro příklonu k historickým etapám jazzu a naopak hledal vlastní, soudobý zvuk, jímž by navázal na současné jazzové kytaristy a skladatele - Pata Martina, Johna Scofielda nebo Billa Frisella.

Kurt Rosenwinkel: The Remedy

A Life Unfolds

autor: Petra Svoboda
Spustit audio