13. 8.

12. srpen 2010

Lara Bello / Nina Pez

Španělská zpěvačka a tanečnice Lara Bello je původem z Granady, jedné z metropolí andaluského flamenca, které řadí ke svým inspiracím. V současné době žije v New Yorku, a ráda překračuje hranice nejen zeměpisné ale i hudební, což dokumentuje na svém letošním albu Niña Pez. Podle slov autorky se jedná o sbírku každodenních příběhů, z nichž každý má ovšem své unikátní kouzlo. Do jejich atmosféry se prolíná i tajemný duch Granady, města, jehož architektonickou perlou je Alhambra, palác vystavěný v době maurské nadvlády. Ten působí navzdory své rozlehlosti velmi intimně, jeho poselství leží spíš v jemných detailech nežli ve velkých gestech, a totéž lze říci i o albu Niña Pez. Lara Bello je natočila v akustické sestavě s vynikajícími hráči z jižního Španělska. A i když písničky působí jako do detailu propracované miniatury vyzrálého autora, Niña Pez je její debutové album.

Arrabalera 5:17

La Flor de la Ciudad 3:30

Španělská zpěvačka Lara Bello má za sebou úctyhodná studia v několika disciplinách: na konzervatoři v Granadě studovala housle i zpěv, v Londýně operu, v Barceloně jazzový zpěv a ve své domovské Granadě flamenco. Jako tanečnice i choreografka pracovala na řadě projektů jak v západních zemích, tak i na blízkém Východě. Z její debutového alba Niña Pez uslyšíme skladbu El Pendulo, Kyvadlo

El Pendulo 03:17

Desde Este Lado 04:44

Zpěvačka Lara Bello svůj hlas přirovnává k vodě: "Je to zvukový materiál který se neustále proměňuje, když se ponořím do písně, tak cítím, že můj hlas se stane pramínkem vody, vytvořeným deštěm." V následující skladbě se toto přirovnání promítá i do textu, skladba se jmenuje Mil Lluvias, Tisíc dešťů.

Mil Lluvias 4:46

Viaje Azul 3:24

Jiyuu No Hiroba 3:30

Cuatro Angelitos 5:12

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Lara Bello

Spustit audio