8. prosince 2011

8. prosinec 2011

Behind the Door: Keynotes

Dnešní Mozaiku doprovodí hudba z druhého alba skupiny Behind the Door z Frýdku-Místku. Nahrávka Keynotes vznikla v dubnu letošního roku a stylově je dědicem klasického jazzrocku, v němž hrají rozhodující úlohu soundu ještě akustické nástroje.

Základem kapely na nahrávce je sexteto v obsazení Ladislav Muroň na flétnu, Ondřej Klímek na saxofony nebo klarinet, Adam Zbránek na klávesové nástroje, Radim Přidal na kytaru, Lukáš Čunta hraje na baskytaru a bubeníkem a perkusistou je Matěj Drabina. Jedná se kapelu dvacátníků studijně spojených s pražskou Konzervatoří Jaroslava Ježka a s brněnskou konzervatoří.

Hosty na albu jsou Rudolf Králík – jinak též tympánista orchestru Janáčkovy opery a profesor brněnské konzervatoře, který zvuk kapely doplnil hrou na vibrafon, a dále bicistický pedagog a hráč na perkuse Jakub Kupčík.

Skupinu Behind the Door znají nejen návštěvníci například frýdeckého klubu Stolárna nebo stěžejní brněnské hudební scény Stará pekárna, ale s její hudbou se seznámili také návštěvníci koncertů v metropolích severovýchodní Evropy, v Tallinu, Vilniusu, Rize a Helsinkách. Představili se také na festivalu Colours of Ostrava a nahráli již několik snímků pro český rozhlas.

Skladby pro album Keynotes napsal flétnista Ladislav Muroň, pouze závěrečné téma nejen alba, ale i dnešní odpolední Mozaiky napsal bubeník Matěj Drabina.

Juicy (L. Muroň) I’m Falling (L. Muroň) Balada o měsíčním svitu (L. Muroň)

Galerie hvězd (L. Muroň) Around (L. Muroň)

Rainbow (L. Muroň)

Liška S Dachstein (M. Drabina)

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio