12. ledna 2011

12. leden 2011

Café Industrial ...Ostrovy

Dnes bude mít v Mozaice premiéru ostravská skupina Café Industrial, která právě včera vydala své debutové album s názvem „...Ostrovy“. Café Industrial hraje obvykle v tomto složení: František Kuča – kytara, zpěv, Veronika Vlková – flétny, vokál Ondřej Pyš – baskytara a Viktor Dořičák – bicí, perkuse, vokál. Písničkám na albu „...Ostrovy“ chtěla dát co nejhezčí kabátek a tak si k jejich natáčení přizvala ještě 4 hosty: fagotistku Miroslavu Hrubou, Tomáše Nováčka, který hrál na tibetské mísy, Tomáše Václavíka, který obstarával hluk, ale nejdůležitějším hostem byl kytarista a hráč na kalimbu, Peter Binder, který byl současně i producentem alba. A vás nyní čeká první ochutnávka z dílny Café Industrial, bude to titulní píseň „Ostrovy“.

1. Ostrovy

2. Na chůdách

3. Labyrint

Mozaikou vás dnes provázejí písně ostravské skupiny Café Industrial, které vybíráme z jejich debutového alba „...Ostrovy“. K nezvyklému názvu skupinu inspirovala stará fotografie Ostravy, která zachycovala tamější noblesní kavárnu Café Industrial. Nevíme, zda jsou členové skupiny milovníci kávy, ale čajovny navštěvují často a rádi. Vyhovují jim i k pořádání koncertů. V tom případě hrají akusticky tichou hudbu, v opačném, například když vystupují na festivalu, volí hudbu hlučnější, elektrifikovanou. Na albu „...Ostrovy“ skupina Café Industrial zvolila kompromis.

4. Tišina

5. Jistebník

Dřív než vám kytarista František Kuča zazpívá píseň „O polích“, něco vám o skupině Café Industrial prozradíme. Zajímá se o všelijaké předměty, ze kterých by se daly vyloudit nezvyklé zvuky, s těmi pak experimentuje ve své hudbě. Pokud se vám písničky skupiny Café Industrial líbí a vypravíte se na její koncert, abyste si ji vychutnali na živo, a máte doma neužitečný, zbytečný předmět, vezměte ho s sebou. Ji to potěší a pak vás třeba překvapí svou další zajímavostí. Na místě vám složí a zahraje písničku na téma, které si vymyslíte. Teď si však poslechněte písničku na téma o polích, kterou si vymyslel František Kuča.

6. O polích

7. Na moři

Hudba a texty: František Kuča,

interpret: skupina Café Industrial, která hraje v obsazení:

František Kuča – kytara, zpěv Veronika Vlčková – flétny, vokál Ondřej Pyš – baskytara Viktor Dořičák – bicí, perkuse, vokál

hosté:

Peter Binder – kytara, kalimba Miroslava Hrubá – fagot Tomáš „Njumik“ Nováček – tibetské mísy Tomáš Zeno Václavík - hluk

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.