7. června 2011

6. červen 2011

Joona Toivanen Trio: At My Side

Italské vydavatelství Cam Jazz se již několik let věnuje mapování rozmanitých směrů současného jazzu. Také se soustředí na prezentaci mladých talentů z celého světa (převážně ze Skandinávie). K posledním objevům vydavatelství Cam Jazz patří Joona Toivanen Trio z Finska , se kterým budeme trávit dnešní Mozaiku. Tvoří jej pianista Joona Toivanen , jeho bratr - kontrabasista Tapani Toivanen a bubeník Olavi Louhivuori. Pocházejí z finského města Jyväskylä, kde v roce 1997 měli jako studenti střední školy svůj debut. Od té doby natočili čtyři CD, přičemž předposlední z nich vydal legendární label Blue Note. Poslechněme si nyní skladbu Shades of Gray z jejich nejnovějšího alba At My Side.

Shades of Gray (Tapani Toivanen)

Mistakes (Tapani Toivanen)

„Radostně melancholická“, tak bychom mohli charakterizovat hudbu Joona Toivanen Tria z Finska. Ačkoli je v názvu jméno pianisty, autorsky se na skladbách podílí zejména kontrabasista Tapani Toivanen a bubeník Olavi Louhivouri. Po kompoziční i zvukové stránce jsou skladby originální a nápadité, přinášejí nový přístup ke hře v triu a spoustu zajímavých barev. Během své čtrnáctileté existence kapela odehrála mnoho úspěšných turné po Evropě, Austrálii i Asii a v roce 2000 vyhrála prestižní soutěž Nordic jazz competition na Islandu. V současné době se Joona Toivanen Trio také věnuje popularizaci jazzu - vystupuje na finských středních školách, kde přednáší studentům o hudbě a rozšiřuje tak řady jazzových posluchačů.

Walrus (Tapani Toivanen)

Finský pianista Joona Toivanen, jehož trio provází dnešní Mozaiku, vystudoval improvizaci na univerzitě ve švédském Göteborgu a v současné době patří k výrazným osobnostem tamní jazzové scény. Kromě tria se podílí na mnoha dalších projektech, z nichž uveďme alespoň Jazz & Fly Fishing, kuriózní norsko-švédsko-finskou skupinu, která cestuje po Skandinávii, hraje a rybaří. Na jejich internetovém blogu lze nalézt kromě záznamů koncertů také videa z rybářských výprav. Poslechněme si nyní skladbu Aava, jejímž autorem je Joona Toivanen.

Aava (Joona Toivanen)

Poslední hudební ukázkou dnešní Mozaiky, kterou jsme trávili ve společnosti finského ansámblu Joona Toivanen Trio, bude skladba Dream of a Family, jejímž autorem je kontrabasista Tapani Toivanen.

Dream of a Family (Tapani Toivanen)

Spustit audio