9Bach

15. srpen 2014

Hudba skupiny 9bach stojí na silných kontrastech: křehké balady zpívané ženským hlasem doprovází tóny zvonkohry, které vzápětí přeruší ostrá elektrická kytara.

Termín „keltská hudba“ označuje stylově různorodé tradice ze zemí, v nichž se mluvilo - a někdy se dodnes mluví - jazyky z keltské skupiny: patří sem Irsko, Skotsko, Bretaň, Wales i některé další regiony.

V posledních dvaceti letech se keltská hudba stala masově populárním trendem, k jehož nejznámějším představitelům patří irská skupina Chieftains či bretaňský hráč na harfu Alan Stivell.

Hudba z Walesu se naopak dlouho držela v ústraní, a k jejímu zviditelnění částečně přispěl hudební veletrh Womex, na jehož podiu se před několika lety prezentovala welšská skupina s kuriózním názvem, tvořeným číslovkou 9 a slovem Bach: výsledek zní 9bach.

Její kytarista a vedoucí Martin Hoyland je sice Angličan, ale z Walesu pochází jeho žena Lisa Jen Brown, která se doprovází na zvonkohru a indické harmonium. Jejím rodným jazykem je welština, v níž zpívá veškerý repertoár, především welšské lidové písně. Letos v létě skupina vystoupila v Česku na festivalu Colours of Ostrava.

Skupina 9bach spojuje jemné tradiční melodie z Walesu s atypickou kombinací elektrické kytary a indického harmonia, na které hraje zpěvačka Lisa Jen. Ta ale není jedinou ženou sestavy, další rodilá Welšanka, Esyllt Glyn Jones, se přidává ve zpěvu a hraje na harfu.

Nejpůsobivější skladbou repertoáru 9bach je balada s obtížně vyslovitelným názvem Yr Eneth Gadd Ei Gwrthod. Zpěvačka Lisa Jen ji na koncertech líčí jako „nejsmutnější lidovou píseň všech dob“. Zpívá v ní o svobodné dívce, která otěhotní, všichni ji odvrhnou, vyženou ji dokonce z kostela. V závěru písně se dívka dívá do welšské řeky Dyfrdwy a nakonec do ní skočí a utopí se.

V dnešní Mozaice uslyšíte napříkladskladby: Bwthyn Fy Nain, Mae Nhw'n Dwedyd trk, C'wiriwch Fy Ngwely

Spustit audio