Aanderund, Bárta, Liška, Hecht: mamatohe

1. prosinec 2016

Za názvem alba i kapely Mamatohe, novinky s etiketou Animal Music, se skrývají první slabiky křestních jmen kvarteta špičkových jazzmanů, jimiž jsou pianista z Mexika Mark Aanderund, saxofonista Marcel Bárta, kontrabasista Tomáš Liška a bubeník z Argentiny Hernan Hecht.

Společné hraní zahájili v roce 2011, ve studiu se sešli až v květnu roku 2012. To už za sebou měli patnáctidenní turné po Mexiku. Představili se na 15. ročníku festivalu EuroJazz a v řadě dalších koncertů: například v Muzeu moderního umění Rufino Tamayo, v sále Hudební akademie města Puebly či ve Španělském kulturním centru v historické části Mexico City. Nechybělo ani vystoupení v několika renomovaných jazzových klubech.

03754604.jpeg

Záznam z koncertu kvarteta Mamatohe na EuroJazzu byl vysílán mexickým televizním Canalem 22 a skupina byla přizvána k rozhovorům v tištěných médiích a rozhlasových stanicích. Technicky byla nahrávka dokončena až letos v květnu.

Album obsahuje z poloviny skladby vzniklé z kolektivních improvizací, ostatní témata napsali Bárta, Aanderund a Liška. Mark Aanderund není v české jazzové diskografii zastoupen poprvé, už v roce 2002 nahrál pro etiketu Arta album v doprovodu basisty Víta Švece a bubeníka Pavla Razima. Styl kvarteta Mamatohe je ukázkou hledačského přístupu současné hudby vědomé si odkazu avantgardy moderního jazzu.

03754606.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Road Beast, Conjunction Venus, Be Coming.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio