Adam Baldych a Helge Lien: Bridges

25. srpen 2015

Houslista Adam Baldych patří k výrazným představitelům mladé polské jazzové scény. V poslední době na sebe upozornil především díky nahrávkám, které vydává ve spolupráci s řadou skandinávských jazzmanů, například s finským pianistou Iiro Rantalou nebo švédským basistou Larsem Danielssonem.

Nejnovějším projektem je album Bridges, které Adam Baldych natočil spolu s triem norského pianisty Helge Liena. Podle Baldychových slov jej toto uskupení naučilo vnímat prostor na rozhraní hudby a ticha a dodalo odvahu nechat doznívat tóny o trochu déle. I když klasické hudbě kdysi vyčítal absenci improvizace, nyní se k ní vrací spolu s nově oživeným zájmem o tradiční polskou lidovou hudbu. Poslechněme si na úvod jeho kompozici s názvem Up.

„Věnoval jsem se jazzrocku, teď zase fúzi jazzu a klasické hudby, těžko říct, co přijde dál. Jenom chci, aby to nikdy neskončilo; chci stále objevovat a časem se ukáže, co je pro mě důležitější. Momentálně je to klasika, ze které si chci do své hudby vypůjčit co možná nejvíce,“ říká polský houslista Adam Baldych.

Narodil se v roce 1986 a jeho hudební talent mu brzy vynesl označení zázračného dítěte. Studoval na Hudební akademii v Katovicích a poté získal stipendium na Berklee College v Bostonu. Nakonec se ale rozhodl pro New York, kde pobýval rok a půl. Jeho návrat do Evropy částečně inicioval Siggi Loch, producent mnichovského vydavatelství ACT, u něhož vydal Baldych již tři alba.

Trio norského pianisty a skladatele Helge Liena působí na tamní scéně již patnáct let a během této doby vydalo devět alb. Helge Lien ke své tvorbě rád hledá inspiraci v severské krajině, a to zejména kolem jezera Mjøsa, kde vyrůstal. Se svým triem stylově navazuje jak na skandinávská jazzová tria, především trio Esbjörna Svenssona, tak na tria americká, například pianisty Brada Mehldaua.

Tyto vlivy kombinuje s evropským pozdním romantismem a impresionismem. V Česku vystoupil v roce 2012 na festivalu Jazz Goes To Town a v dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Up, Mosaic, Polesie, Dreamer.

Spustit audio