Addys Mercedes: Locomotora a Cuba

21. listopad 2014

Kuba bezesporu patří ke světovým hudebním velmocím, tamní rytmy pronikají to jazzu i populární hudby už téměř sto let. Kubánská hudba se také hraje díky početné komunitě přistěhovalců ve Spojených státech či v Evropě. Zpěvačka Addys Mercedes žije v Německu - ale narodila se na východě Kuby.

V dětství chtěla být tanečnicí a herečkou, a když jí bylo deset let, učitel hry na kytaru v místní hudební škole rozpoznal její pěvecký talent a příležitostně s ní vystupoval. O pět let později začala koncertovat profesionálně v hotelu pro turisty - a v osmnácti letech dostala příležitost vyjet do Německa, kde dodnes žije.

Na Kubu se ale vrátila - a to přímo do Havany, kde natočila své první album. Když se jí narodila dcera, Addys Mercedes se rozhodla přestěhovat se z Německa do teplejších krajů, a několik let bydlela na Kanárských ostrovech. Dnes žije opět v Německu, její jedenáctiletá dcera studuje hru na housle na konzervatoři a navíc hostuje na novém albu zpěvačky - Locomotora a Cuba, které natáčela Addys Mercedes zčásti na Kubě, zčásti ve své nové vlasti, v Německu, ve 4členné sestavě, s doprovodem kytar, basy a houslí, jako hosté přispěli hráči na kubánskou kytaru tres a perkuse.

03255638.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: No Pasa Na’, Rompe El Caracol, Negrito Congo, Querer De Segunda Mano.

Spustit audio