After Midnight in Frýdlant: N.Wetzel, G.Rissmiller, 5 O'Clocl Big Band

19. leden 2017

Připomínkou letní jazzové dílny 2016 ve Frýdlantu v Čechách je album Five O´Clock Big Bandu, které vyšlo na etiketě Arta Records. Jejich kapelníky byli saxofonista Neil Wetzel a bubeník Gary Rissmiller ze Spojených států.

Letní jazzová dílna ve Frýdlantu v Čechách je významný pojem na naší jazzové scéně. Letos v létě se bude konat už po třicáté čtvrté. Tato několikadenní praktická výuka jazzového hraní byla pojmenována po svém zakladateli, vibrafonistovi, saxofonistovi a kapelníkovi slavné skupiny SHQ Karlu Velebném. Jedněmi ze zahraničních lektorů loňské Dílny byli dva hudebníci z pensylvánského Bethelemu, bubeník Gary Rissmiller a saxofonista Neil Wetzel.

Ti pro závěrečný koncert sestavili big band z účastníků kurzů a jejich tuzemských lektorů, k nimž patřili saxofonista Rostislav Fraš, basista Josef Fečo, pianista Lubomír Šrámek, trombonista Přemysl Tomšíček či trumpetista Miroslav Hloucal. Po ukončení loňské dílny se kapela nazvaná podle hodiny začátku semináře Five O´Clock Big Band sešla v karlínském Studiu „A“ Českého rozhlasu, kde nahrála osm titulů pro CD After Midnight In Frýdlant.

S výjimkou standardu Pennies From Heaven Johnsona a Burkeho je celý repertoár sestaven ze skladeb lektorů. Vedle už zmíněných pedagogů v ukázkách zazní sóla trumpetisty Richarda Hory, saxofonisty Lukáše Bořka a flétnistky Silvie Šírové. Ke kapelníkům ještě dodejme, že Neil Wetzel je v Bethlehemu odborným asistentem na hudebním oddělení Moravian College a Gary Rismiller soukromě vyučuje hře na bicí nástroje.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio