Ahmad Jamal: Saturday Morning

16. říjen 2014

V rámci devatenáctého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu přijíždí do Prahy poprvé americká jazzová legenda, pianista a skladatel Ahmad Jamal. S kvartetem vystoupí v neděli 19. října ve Dvořákově síni Rudolfina s repertoárem vycházejícím z jeho loňského alba Saturday Morning.

Ahmad Jamal se narodil v roce 1930 jako Fritz Russell Jones a profesionálním muzikantem se stal v devatenácti letech. K islámu a novému jménu Ahmad Jamal přistoupil o rok později, kdy se na turné v Detroitu seznámil s islámskou kulturou v místní komunitě.

Pozornost na sebe upoutal vystupováním s vlastním triem ve známém chicagském klubu Blue Note v letech 1951 až 1952, ale širší popularitu získal až v roce 1958 po úspěchu alba But Not For Me. Pro Ahmada Jamala jako stylotvorného hráče se stala hra v triu s rytmikou nejpodstatnější na jeho hudební dráze. Rytmiku ještě občas zvýrazňuje přídavkem hráče na perkuse, což bude i případ pražského koncertu, ale jen výjimečně si do nahrávek přizve do některé skladby další nástroj.

Jamalův hudební projev se vyznačuje kultivovaností a s pianistou Errollem Garnerem tvořil v padesátých letech dva nové vývojové proudy klavírní hry v jazzu. Skladatel Gunther Schuller připomíná, že respekt Milese Davise před Ahmadem Jamalem vycházel z poznání, že on sám se v téže době pokoušel o hledání obdobné cesty. Řada Jamalových alb patří k bestselerům mezi jazzovými deskami.

Při pražském koncertu Ahmada Jamala budou jeho spoluhráči kontrabasista Reginald Veal, považovaný za předního z následníků slavného Raye Browna, bubeník Herlin Riley, který hrával s Jamalem už v půli osmdesátých let a portorikánský perkusista Manolo Badrena známý ze škály nahrávek od Zawinulova Syndikátu, přes Carlu Bleyovou až například k Rolling Stones či Talking Heads.

V dnešní Mozaice můžete slyšet například skladby: Back to the Future, Edith´s Cake, The Line, Silver.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio