Ana Alcaide: Leyenda

11. červenec 2016

Zpěvačka a všestranná muzikantka Ana Alcaide je původem ze Španělska, a zajímá se o hudbu s kořeny v té nejhlubší historii, včetně sefardských písní, které se zpívaly v židovských komunitách ve středověkém Španělsku.

Od dětství se učila na housle, a když studovala na universitě biologii, strávila rok ve Švédsku. Tehdy udělala objev, který natrvalo ovlivnil její hudební dráhu - a tím byly středověké housle nyckelharpa. Ty se od normálních houslí odlišují konstrukcí: nyckel znamená švédsky klávesu, harpa je strunný nástroj. Výška tónu se tedy na nyckelharpě neovládá prsty na hmatníku, ale klávesovým mechanismem.

Ana Alcaide je první zpěvačkou, která spojila písně ze španělského středověku s historickým nástrojem ze Švédska. Své poslední album nazvala Leyenda, což španělsky znamená Legenda, a jeho tématem jsou osudy žen ze starých příběhů.

03663975.jpeg

Jedním z center židovské kultury ve středověkém Španělsku bylo Toledo, město jižně od Madridu - a právě tam se zpěvačka a houslistka Ana Alcaide usadila.

Své poslední album věnovala zpěvačka a houslistka Ana Alcaide starým legendám o silných ženách. Jedna z nich má původ v Baskicku: jménem „lamia“ se tam označují víly, které žijí v jeskyních, a jejich nadpřirozený půvab vyvažuje tělesná vada. Aby se lépe pohybovaly ve vodě, mají totiž kachní nohy s plovacími blánami. Mladík z baskického venkova se do jedné takové víly zamiloval, ale když si po svatbě všiml jejích kachních nohou, dostal šok a zemřel.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Diosa Luolaien, La ondina de Vacares, Folia de la primavera, Kari Kalas.

Spustit audio