Angelo Debarre na Světovém romském festivalu Khamoro

6. květen 2015

Poslední květnový týden již tradičně patří Světovému romskému festivalu Khamoro. O bohatý program se podělí dvě města: Praha a Plzeň. V pražském Lucerna Music Baru a v plzeňském Buena vista clubu si budou moci příznivci jazzu vychutnat umění jednoho z nejuznávanějších představitelů manušského swingu – Angela Debarre.

Angelo Debarre se narodil v karavanu ve městě Saint Denis, které tvoří severní část Paříže. Vyrůstal v prostředí prosyceném manušským swingem, u jehož zrodu kdysi stál legendární Django Reinhardt. Angelo zprvu zkoušel hrát na bicí, ale pak se jeho zájem soustředil na kytaru. Sám říká, že ho ovlivnil Django Reinhardt, Charlie Parker, francouzský kytarový virtuos tuniského původu Marcel Dadi a ze starší generace kytaristů Chet Atkins.

V roce 1984 založil vlastní formaci Angelo Debarré Quintet, s níž v letech 1985-7 hrál v pařížském klubu La Roue Fleurie. Zde se také seznámil s producentem Jonem Larsenem. Ten jej v roce 1988 pozval do nahrávacího studia labelu Hot Club Records a pomohl mu k natočení prvního alba Gypsy Guitars. Před dvěma lety mu vyšlo zatím poslední, jedenácté album Complicit.

Není bez zajímavosti, že se hudebně propojil s rodinou Gainsbourghů. V roce 2010 se podílel na soundtracku ke vzpomínkovému filmu „Serge Gainsbourgh: Heroický život“ a o rok později si zahrál se Sergovým synem Lulu skladbu Le poinçonneur des Lilas, která pak vyšla na albu From Gainsbourg to Lulu.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby z alb Swing Rencontre a The Alternative.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio