Arve Henriksen a Fennesz: koncert v Paláci Akropolis

10. leden 2017

„Trubka má podle mě nesmírný potenciál tónových a zvukových variací a většinu z nich jsme dosud neslyšeli,“ říká norský trumpetista Arve Henriksen. Díky Festivalu Spectaculare se tato klíčová postava experimentálního jazzu poslední dekády vrací na podium Paláce Akropolis. Jeho koncert se uskuteční 26. ledna a spolu s ním se zde představí speciální host, kterým je rakouský elektronický vizionář Fennesz.

Trumpetista Arve Henriksen se narodil v roce 1968 v norském městě Stranda. Vystudoval hru na trumpetu na jazzovém oddělení konzervatoře v Trondheimu a poté pokračoval studiem pedagogiky. Počátky jeho kariéry jsou spojené s freejazzovým triem Veslefrekk, které se v roce 1997 transformovalo v improvizační kolektiv Supersilent. Jejich číslované desky, kterých vyšlo dosud třináct, posouvají hranice jazzu směrem k noisu či dark ambientu. V Praze se představili v listopadu 2016 v rámci festivalu Alternativa.

Pro Henriksenovu hudební dráhu byl rozhodující rok 1988, kdy se poprvé setkal se zvukem japonské flétny šakuhači. Její výrazové možnosti a úplně nové zvukové kvality zásadně ovlivnily Henriksenův pohled na vlastní nástroj. Začal sbírat nahrávky japonské hudby a zabývat se nejen Japonskem, ale i o jinými kulturními tradicemi. Jeho průzkumy nových možností hry na trumpetu zaznamenává například sólové album Sakuteiki.

V roce 2007 vydal Arve Henriksen album Strjon, jehož název byl inspirován jménem vesnice, odkud pochází. „Když jedu navštívit svou rodinu, vždy mě tato krajina ohromí. Na jedné straně mě až děsí obrovské ledovce, ale stejně tak mě uchvacuje klid a majestát této horské scenérie. Dvacet let mého života mě tato krása doslova bombardovala,“ říká Henriksen. Právě krajina západního pobřeží Norska, v blízkosti Nordfjordu se stala ústředním motivem alba Strjon. Výchozím materiálem byly zvukové skici, které si Henriksen nahrával na kazetový přehrávač ve svých šestnácti letech. Nahrávka Strjon se tak pro něj stává cestou do minulosti, k jeho hudebním začátkům.

První sólovou nahrávkou, kterou trumpetista Arve Henriksen vydal u labelu ECM, bylo CD Cartography z roku 2008. Jedná o propojení různých hudebních tradic – potkávají se tu světy jazzu, elektroniky, ambientu a klasické hudby. Na některých albech můžeme trumpetistu Arve Henriksena slyšet také zpívat – svůj hlasový projev stoupající do závratných výšek plně vytěžil na albu Places of Worship, které vyšlo v loňském roce. Jedná se o oslavu opuštěných duchovních míst, zapomenutých svatostánků se zvláštní silou a mystikou.

Spustit audio