Ashleigh Smith: Sunkissed

13. září 2016

Sedmadvacetiletá vítězka mezinárodní pěvecké soutěže Sarah Vaughan, americká zpěvačka Ashleigh Smith, se na svém debutovém albu Sunkissed představuje nejen jako vokalistka, ale také skladatelka a textařka.

Album vyšlo koncem srpna 2016 a obsahuje deset skladeb, které v sobě mísí rytmy samby, bossa-novy, jazz, soul a funk. „Na albu se podíleli muzikanti, kteří byli od začátku součástí mého hudebního vývoje,“ říká zpěvačka, která mezi své největší vzory řadí Ellu Fitzgerald, Stevieho Wondera, Prince a Stinga.

Zpěvačka Ashleigh Smith vyrůstala v Georgii obklopena muzikanty. Od čtyř let ráda napodobovala styl různých zpěváků a po krátkém období studia klasického zpěvu se rozhodla pro studium jazzu na University of Texas. Nejvíce na sebe upozornila před dvěma lety vítězstvím v pěvecké soutěži Sarah Vaughan International Vocal Competition.

V dnešní Mozaice uslašíte například skladby: Blackbird, Sunkissed, Into The Blue, Brokenhearted Girl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.