Avishai Cohen Trio: From Darkness

24. únor 2015

V úterní odpolední Mozaice budou znít ukázky z nového alba izraelského basisty, skladatele a zpěváka Avishaie Cohena, které nazval From Darkness. CD natočil ve spolupráci s pianistou Nitaiem Hershkovitsem a bubeníkem Danielem Dorem. V Česku vystupuje Cohen poměrně často, jeho nejbližší koncert se uskuteční 27. dubna 2015 v rámci festivalu Jazz Meets World ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Po řadě projektů s kvartetem, sextetem a smyčcovým orchestrem představuje nahrávka From Darkness Cohenův návrat k menšímu uskupení. Sestavu svého tria, se kterým spolupracoval řadu let, se ale rozhodl pozměnit – pianistu Shaie Maestra vystřídal Nitai Hershkovits a bubeníka Marka Guilianu nahradil Daniel Dor.

„Vždy jsem měl blízko ke klasice i jazzu. Na jedné straně jsem měl rád hudební kompozice, na druhé straně bych byl nejradši všechno zapomněl a jenom improvizoval,“ říká izraelský basista, skladatel a zpěvák Avishai Cohen. Jeho skladby kombinují jazz s židovskými a arabskými vlivy a také s evropskou klasickou hudbou, což z něj, ve spojení s osobitým hráčským stylem, činí jednoho z nejprogresivnějších současných jazzových muzikantů. Proslavil se zejména díky spolupráci s Chickem Coreou, s jehož akustickým projektem sedm let vystupoval. Z dalších Cohenových spoluhráčů jmenujme například pianistu Herbieho Hancocka, zpěváka Bobbyho McFerrina, či trumpetistu Wyntona Marsalise.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Beyond; C#; Abie; Ballad For an Unborn; Almah Sleeping; Lost Tribe; Amethyst.

Spustit audio