Barre Phillips: Mountainscapes

20. listopad 2014

Vynikající americký kontrabasista Barre Phillips oslavil 27. října osmdesáté narozeniny. Po celou svou kariéru je významným představitelem jazzové avantgardy a dokonce zanechal důležitou stopu i na naší scéně.

Podílel se totiž na dvou mimořádných titulech Supraphonu. V roce 1971 na nahrávce B&S mezinárodního orchestru Václava Zahradníka a Slide Hamptona a v roce 1972 na freejazzovém albu Jiřího Stivína Pět ran do čepice.

Barre Phillips, rodák ze San Francisca, vystudoval klasickou hru na kontrabas, byl dokonce v ročním angažmá Newyorské filharmonie řízené Leonardem Bernsteinem. Od začátku šedesátých let však působil především v kapelách budoucích avantgardistů, včetně trumpetisty Dona Ellise.

03254846.jpeg

Na světové scéně zazářil v období 1969 až 1972 v proslulém triu se saxofonistou Johnem Surmanem a bubeníkem Stu Martinem. Říkali si The Trio, v roce 1970 hráli také na pražském mezinárodním jazzovém festivalu a všichni tři se sešli opět na albu Mountainscapes. Na něm s nimi ještě hraje na syntetizér Dieter Feichtner a v závěrečné skladbě na kytaru John Abercrombie. Jednou za dlouhý čas zavítá i k nám – v roce 1982 zde byl na turné se švýcarským vibrafonistou Blaisem Catalou a nedávno, v roce 2005 hrál ve švýcarsko-americkém triu na 4. freejazzovém festivalu v Praze.

V roce 1971 nahrál album duet s basistou Davem Hollandem pro vydavatelství ECM a od té doby se na nahrávkách této mnichovské etikety stále objevuje, naposled na albu Robina Williamsona The Iron Stone z roku 2005. Skladby na albu Mountainscapes nemají názvy, pouze pořadové číslování a autorem všech je Barre Phillips.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.