Beautiful Nubia And The Roots Renaissance Band: Keere

7. listopad 2014

Pod pseudonymem Beautiful Nubia, Krásná Nubie, se skrývá velmi všestranný hudebník a zpěvák Segun Akinlolu, který je původem z Nigerie, a svůj druhý domov našel v Kanadě. První demonahrávku natočil před 20 lety - a o 4 roky později sestavil svoji skupinu - které dal velmi poetický název, spojující slova Kořeny a Renesance: Roots Renaissance Band.

V sestavě má roli skladatele, autora textů, kytaristy a zpěváka. Vedle toho ale vede ještě paralelní život - vystudoval veterinární medicínu, osm let pracoval jako zvěrolékař, a navíc má diplom z žurnalistiky. V Nigérii se prodalo více než milion jeho nahrávek, v čemž samozřejmě není započten v Africe silný prodej pirátských kopií.

Beautiful Nubia strávil své mládí ve městě Ibadan, kde studoval na univerzitě. Slovo Ibadan znamená v překladu Okraj savany, žijí zde 3 miliony lidí, a před 50 lety, kdy Nigerie získala nezávislost, to bylo třetí největší město afrického kontinentu, po Johannesburgu a Káhiře.

Nigerie má velmi zajímavou hudební historii - před 40 lety zde například vznikl dodnes vitální styl afrobeat, ovlivněný americkým jazzem a funkem, a dalším zajímavým stylem je juju music - což je propojení hypnotických rytmů s africkými spiritistickými kouzly a transem. Výraznou roli mají v celé Africe také karibské styly - včetně jamajského reggae anebo kalypsa z Trinidadu.

V pořadí jedenácté album zpěváka Beautiful Nubia nese název Keere a v dnešní Mozaice z něj uslyšíte například skladby: The Path, Silent No More, Tewogbare, Reawakening.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.