Bez ladu a skladu: Xmetov

5. listopad 2015

V ostravském Garage klubu zahájí 5. listopadu věhlasná trenčínská rock punková kapela Bez ladu a skladu velkou koncertní šňůru a připomene tak 30. výročí svého založení. Legendu československého undergroundu podpoří o 10 let mladší punk popová bratislavská kapela Para.

Obě uskupení pak 6. listopadu vystoupí v pražském Paláci Akropolis a jejich turné bude pokračovat v dalších 10 městech na Slovensku. Závěrečný koncert uspořádají 28. listopadu v bratislavské Staré Tržnici. V odpolední Mozaice uděláme probírku debutovým albem kapely Bez ladu a skladu Xmetov, které vyšlo v roce 1990 u Opusu.

Trenčínskou kapelu Bez Ladu a skladu začali v roce 1985 formovat patnáctiletí teenageři: Peter Kaščák hrál na baskytaru a violoncello, na bicí Richard Rybníček a na kytary Martin Badaťš. Později tuto sestavu doplnili saxofonista Rastislav Kubica a teprve třináctiletý Mišo Kaščák, který se chopil role zpěváka, klávesisty a perkusisty. Jejich velkými vzory byli např. američtí představitelé nové vlny, post punku a art rocku Talking Heads, B 52´s či Devo, ale i trenčínská formace Chór vážskych muzikantov.

03506099.jpeg

Kapela Bez ladu a skladu poprvé veřejně vystoupila na místní hudební přehlídce Gympelrock ´85 a svým koncertem nadchla Chór vážskych muzikantov, kteří ji pozvali na společný koncert do bratislavského klubu Mladá garda. Uskutečnil se na jaře roku 1986 a BLAS tam okouzlili manažerku Olgu Zogatovou, která je pozvala koncertovat na Rockfestu ´86 v pražském Paláci kultury.

Trenčínská partička BLAS u publika zabodovala nejen svým vzezřením – černé obleky s bílými košilemi a ponožkami, ale především svým repertoárem. Jejich nápadité punk rockové písničky vyzařovaly energií, měly svěží sound, originální a ostré texty, které nekompromisně a vtipně shazovaly totalitní komunistický režim. Kapela BLAS se rázem stala pojmem a brzy se zařadila mezi přední představitele československého undergroundu a nezávislé hudební scény.

I když ji postihly nejrůznější represe a zákazy, koncertovala na důležitých domácích festivalech, v roce 1988 také na festivalu „Písní za mír“ v Lipnici nad Sázavou, kde po dlouhé době vystoupil v krátkém rozhovoru s Janem Rejžkem i Václav Havel, což vyvolalo velký rozruch. Kapela BLAS byla také zvána do zahraničí – vystupovala ve Francii, Polsku či Bulharsku. Během svého trvání natočila 3 studiová alba, všechna vyšla až po sametové revoluci: Xmetov (1990), Horúce hlavy (1995) a Iba raz (l994). V roce l997 skupina BLAS ukončila svou činnost a účinkuje jen příležitostně na neoficiálních i oficiálních akcích. Např. na věhlasném trenčínském festivalu Pohoda, nyní nazývaném Bažant Pohoda, jehož zakladatelem a ředitelem je někdejší frontman skupiny BLAS, Michal Kaščák.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Píšte všetci modrým perom, Odtnite mu hlavu, Ach jaj Bože, ludia moji, Kozmonauti.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio