Bill Stewart: Space Squid

20. říjen 2016

Tmavě rudé až hnědé mlhoviny v temnotě vesmíru zachycené Hubbleovým teleskopem provázejí obal alba nazvaného Space Squid, neboli Vesmírná oliheň, čerstvého padesátníka mezi jazzovými bubeníky, Američana Billa Stewarta.

Bill Stewart se narodil 18. října 1966 a hudebně vyrůstal na jazzových a rhythm&bluesových nahrávkách svých rodičů. Za bicí soupravu sám usedl poprvé údajně už v sedmi letech. Po studiích na různých hudebních akademiích přišel v roce 1988 do New Yorku, kde okamžitě zapadl mezi mladou jazzovou generací. Hned po příchodu začal spolupracovat s kvartetem saxofonisty Joea Lovana. Současně vzniklo trio s klávesistou Larrym Goldingsem a kytaristou Peterem Bernsteinem, s nimiž si příležitostně zahraje dodnes. Z dalších spoluprací stojí za zmínku účinkování s funkovým saxofonistou Maceo Parkerem v letech 1990 – 91 nebo o deset let později s triem Pata Methenyho.

03726805.jpeg

Na tuzemských pódiích jsme Billa Stewarta už několikrát slyšeli bubnovat v kapele kytaristy Johna Scofielda, s nímž účinkuje na půltuctu alb, včetně úspěšného loňského CD Past Present. Jeho spoluhráči jsou saxofonista Seamus Blake, pianista Bill Carrothers a basista Ben Street.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby: End of Earth, Happy Walk, Dead Ringer, Blue Sway.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.