Black String: Mask Dance

31. leden 2017

Kvarteto Black String (Černá struna) vzniklo v roce 2011 a svoji hudbu buduje na propojení korejské folklorní hudby a elektrické jazzové improvizace. Kombinací tradičních korejských nástrojů, jakými je například amplifikovaná citera geomungo či bambusová flétna danso, a elektrické kytary otevírá zcela neprobádané oblasti nejen jazzového vyjádření.

Black StringČerná struna je v astronomickém světě označení super dimenzionální generalizace černé díry, ve světě hudebním se jedná o korejské kvarteto, které vzniklo v roce 2011. Jestli jde o kvarteto jazzové či o kvarteto world music necháme na posluchačích, nicméně v době, kdy se termíny word music a fúze používají ve velmi vágním smyslu, přichází album Mask Dance se značně neotřelým propojením korejské folklorní tradice a západní elektrické jazzové improvizace.

Samotná instrumentace je pro posluchače zážitkem, jak si uvědomíme již při úvodní skladbě Seven Beats – Sedm úderů. Aram Lee používá tradiční korejské či bambusové flétny danso a daegeum, jejichž křehkost doslova rozsekává nejprve opatrná, posléze až rockující elektrická kytara Jeana Oha. Perkusista Min Wang Hwang víří na buben janggu, nejběžnější bicí nástroj v tradiční korejské hudbě, a chvilkami připomíná Armando Marcala v éře Secret Story Pata Mehenyho [peta methýnyho]. Přidejme k tomu geomungo - amplifikovanou šestistrunnou pražcovou citeru šéfky kvarteta Yoon Jeong Heo, monotónní rytmiku melodických perkusí a akustickou kytaru v následující skladbě Growth Ring – Letokruh. Ať již robustní či lyrická fúze nabývá nepřehlédnutelných rozměrů.

03791843.jpeg

Kombinace tradičních korejských nástrojů (nesmíme opomenout dulcimer zvaný yanggeum a elektrické kytary otevírá zcela neprobádané instrumentační oblasti uměleckého vyjádření. Samotný hudební materiál je tematicky sourodý, dynamicky však kmitá od přímočaré západní robustnosti k meditativní a barevné východní tradici. Skladba Flowing, Floating – Proudící, plynoucí je příznačně ovlivněna severskou skupinou E.S.T. Následující Song for Heaven – Nebeská píseň reprezentuje korejský vokální folklór.

Combo Black String neváhá ve své fúzi využít roztodivných zvukových variací připomínajících chvilkami třeba tukany či bahenní žáby, jak je tomu ve skladbě Strangeness Moon - Nesrozumitelnost měsíce. Naopak přehlednost, komplexnost i náznak melodičnosti závěrečné skladby Dang, Dang, Dang dává posluchači jasný vzkaz: pohybujeme se na tenké ploše mezi hudebními kulturami, mezi současnou elektronikou a nástroji s tisíciletou tradicí. A je nám na ní dobře.

O tom, že kvarteto Black String nalezne své příznivce vyhlížející nové hudební obzory jistě není sporu. Ostatně ne náhodou si combo nasmlouval label Act Music, v jehož edici album Mask Dance – Tanec s maskou právě vychází.

autor: Martin Starý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.