Bohemia Jazz Fest

12. červenec 2016

Festival Bohemia Jazz Fest založil v roce 2005 jazzový kytarista Rudy Linka a od té doby se akce stala neodmyslitelnou součástí letního festivalového dění v Česku. Program začal včera na Staroměstském náměstí a hned jedním z festivalových vrcholů – koncertem legendárního bubeníka Charlese Lloyda. 12. červenec bude probíhat na stejném místě a nabídne koncert dánského saxofonisty Jaspera Bloma, izraelského seskupení Niogi a vrcholem večera bude vystoupení kubánského pianisty Harolda Lopéze-Nussy.

Ten svůj přístup k hudbě popisuje těmito slovy: „Spíše než hráčská bezchybnost a precisnost je pro mě důležitý výraz, plynulost hudby a propojení s ostatními hráči.“ Jeho alba obsahují převážně autorské skladby, které se vyznačují zpěvnými tématy a také výrazným rytmem.

Kubánský pianista Harold López-Nussa, který dnes vystoupí na Staroměstském náměstí, se narodil v roce 1983 v Havaně. Jeho matka byla učitelka klavíru a otec perkusista. V dětství se chtěl stát baseballovým hráčem, ale postupně se přeorientoval na hudbu. Když mu bylo osm, začal studovat na hudební škole Manuela Saumella, instituci, kde začínala většina slavných kubánských jazzmanů, například pianisté Chucho Valdés nebo Gonzalo Rubalcaba. Poté vystudoval hudební akademii Amadea Roldána v Havaně a postupně se stal vyhledávaným hráčem: spolupracoval s kubánským národním symfonickým orchestrem, s uskupením Buena Vista Social Club, s popovými zpěváky, lidovými muzikanty a také s kubánskými jazzmany, například s již zmiňovaným Chucho Valdésem. V roce 2005 zvítězil v prestižní klavírní soutěži v rámci festivalu ve švýcarském Montreux, kde zaujal svou kompozicí Timbeando. O dva roky později si založil své vlastní trio, které hraje dodnes ve stejném složení.

03666004.jpeg

Festival Bohemia Jazz Fest se po pražském večeru 12. července vydá na již tradiční pouť po českých náměstích. Charakteristický rysem akce je vstup zdarma na všechny koncerty. Zítra se akce přesune do Liberce, kde vystoupí stejné kapely jako dnes v Praze – tedy dánský saxofonista Jasper Blom, izraelská skupina Niogi a kubánský pianista Harolda Lopéze-Nussy.

Na čtvrtek 14. a pátek 15. července se festival Bohemia Jazz Fest přesune do Brna. V pátek zde vystoupí skupina litevského klávesisty Dainiuse Pulauskase, jednoho z mezinárodně nejuznávanějších litevských muzikantů. Dainius Pulauskas se představí i v sobotu v Táboře a v neděli v Písku. Jako jeden z festivalových vrcholů organizátoři prezentují koncert skladatelky a pianistky Carly Bley, která nedávno oslavila osmdesáté narozeniny. Její koncert se uskuteční 18. července v Plzni, kde vystoupí se svým triem, se kterým nedávno vydala album Andando El Tiempo. Spolu s Carlou Bley toto uskupení tvoří její dlouholetí spoluhráči – basista Steve Swallow a saxofonista Andy Sheppard.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.