Bohemia Jazz Fest: 15.-26. 7. 2014

15. červenec 2014

Festival Bohemia Jazz Fest se během své devítileté existence stal neodmyslitelnou součástí letního festivalového dění v Česku. V dnešní Mozaice zazní hudba některých účastníků festivalu, například amerického basisty Christiana McBridea, který se svým triem nahrál album Out Here.

Pianista Martin Brunner získal v minulosti ocenění za nejlepší jazzovou kompozici roku v soutěži pořádanou festivalem Bohemia Jazz Fest a OSA. Na konci loňského roku vydal CD Morning Walks, projekt, který kombinuje zvuk jazzového tria se smyčcovým kvartetem.

Dalším interpretem, který se představí v rámci Bohemia Jazz Festu, bude trio pianisty Mateje Benka, které vystoupí v Prachaticích. V Mozaice budeme hrát skladby z alba Time Against Us z roku 2009.

Jednou z hlavních hvězd letošního Bohemia Jazz Festu bude beze sporu americký kytarista John Scofield, který v Česku odehraje celkem tři koncerty: 21. července v Plzni, o den později v Liberci a své festivalové mini turné završí ve středu 23. července ve Zlíně. Vystoupí zde s kapelou ÜberJam Band, se kterou vydal v loňském roce vynikající album Überjam Deux.

Festival Bohemia Jazz Fest se koná na náměstích českých a moravských měst, kde prezentuje přední jazzové hudebníky z celého světa a svojí dramaturgií láká nejen příznivce ryzího jazzu, ale i jiných žánrů, například blues a world music. Specifickým rysem akce je vstup zdarma na všechny koncerty, čímž plní nezastupitelnou roli popularizátora jazzu v celé České republice. Akce se budou letos konat na devíti místech. Zahájení proběhne dnes v 17 hodin v Praze na Staroměstském náměstí, kde se představí trio klavíristy a skladatele Martina Brunnera, holandská kapela Plocktones a večer vyvrcholí koncertem amerického uskupení Children of the Light Trio, které tvoří klavírista Danilo Pérez, basista John Patitucci a bubeník Brian Blade. Tato sestava se v minulosti představila v Praze spolu se saxofonistou Waynem Shorterem.

Bližší informace o programu a interpretech najdete na webu: http://www.bohemiajazzfest.cz

Spustit audio