Bombino: Azel

16. květen 2016

Kytarista Bombino pochází z etnika saharských nomádů a narodil se v pouštní oblasti severního Nigeru, 80 kilometrů od města Agadez, historické křižovatky karav. Jeho zatím poslední, v pořadí už páté, album má název Azel a vzniklo ve Woodstocku ve Spojených státech amerických.

Sahara, největší poušť světa, není úplnou pustinou. Po staletí ji protínají trasy karavan, které zprostředkovávají obchod se surovinami i zbožím. Chov velbloudů i cestování s karavanami je tradičně doménou Tuaregů, což je etnikum pouštních nomádů, spřízněné s Berbery, původními obyvateli severní Afriky. V posledních dekádách se Tuaregové prosazují v hudbě a propojují své tradiční melodie s elektrickými kytarami. Hudební novotvar, který touto kombinací vznikl, získal jméno „pouštní blues“, a k jeho velkým nadějím patří kytarista Omara Moctar, známý pod uměleckým jménem Bombino.

Zatímco pád kolonialismu přinesl většině Afričanů samostatnost, pro Tuaregy byl naopak tragédií. Saharu, která byla jejich domovem i zdrojem obživy, najednou rozdělily hranice nově vzniklých států, v nichž se příslušníci nomádských kmenů stali občany druhé kategorie. Docházelo ke konfliktům i vzpourám, Tuaregové se často ocitali v uprchlických táborech, kde se mnozí z nich poprvé setkali se západní hudbou i s elektrickými kytarami. Znalci tvrdí, že hudební novotvar zvaný pouštní blues se zrodil, když hudebníci z pouště sledovali videoklipy s Jimi Hendrixem a skupinou Dire Straits.

03628844.jpeg

Kytarista Bombino své hudební zájmy prosazoval velmi obtížně a proti vůli svého otce, povolání hudebníka je v Africe totiž na nejnižší příčce společenského žebříčku. Bombino tehdy vycestoval do Alžírska a Libye, kde byla západní hudba mnohem dostupnější než v Nigeru a zdokonalil se jako kytarista. Po návratu domů se setkal s teamem filmařů ze Španělska, kteří mu pomohli natočit jeho první album, a později se mu podařilo s podporou neziskové organizace vycestovat do Kalifornie, kde se mu podařilo udělat společnou nahrávku se dvěma členy Rolling Stones. Jeho poslední, páté album Azel představuje zatím vrchol jeho umělecké dráhy.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Akhar Zaman (This Moment), Inar (If You Know the Degree of My Love for You), Iyat Ninhay / Jaguar (A Great Desert I Saw), Timidiwa (Friendship).

Spustit audio