Braagas: Yallah

25. srpen 2014

Pondělní odpolední Mozaikou nás bude provázet hudba z pátého řadového alba skupiny Braagas. Ta nebude 6. září chybět v Hradci Králové, kde se uskuteční Slavnosti královny Elišky.

Skupina Braagas na albu ukazuje, kam se za 7 let svého trvání posunula. Lze to vyjádřit lakonicky, jedním slovem – dospěla. Z její interpretace oblíbených sefardských písní a tradicionálů z Turecka, Španělska či Balkánu vyzařuje klid a pohoda. Dodejme, že původní ryze ženská sestava se před dvěma lety rozrostla o violistku Danielu Bryndovou a jediný mužský element, basistu Jana Hrbka.

Sefardé, tak nazývají potomci Židů, kteří až do roku 1492 žili na Iberském poloostrově. Odmítli přijmout křesťanství a tak museli opustit své domovy, majetek a odejít. Usazovali se v židovských diasporách roztroušených v zemích Sředomořské oblasti, ale i jinde a nadále střežili svou kulturu, kterou si po staletí předávali z generace na generaci. Skupina Braagas si z bohatého repertoáru sefardských písní vybrala několik skvostů, kterým na albu Yallach vdechla nový, svěží život.

Aranžmá písní na albu Yallah vytvořili Kateřina Göttlichová a Braagas = Betty Josefy (zpěv, darbouka, cajon, davul, riq, perkuse); Karla Barunová (zpěv, flétny, clarinet, falimo, šalmaje); Michala Hrbková (zpěv, housle, fidula); Jan Hrbek (semi–akustická basa); Daniela Bryndová (viola) a host: Jan Jan Balcar – sólová kytara.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Dere gelyior; La comida; Ocho kandelikas; Frego a Yo hanino.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio