Bran: Beaj vat

28. prosinec 2016

Nové album pražské skupiny Bran, která se už léta věnuje bretonské a irské hudbě, dostalo název Beaj vat neboli „šťastnou cestu“, i když v našem případě by se spíš hodilo „šťastný poslech“.

Kdysi mívali Češi pocit, že v nich převládá keltská DNA a dávali to najevo hudbou. Skupin hrajících po irsku nebo bretonsku se pak málem nedopočítali, a to zapomenutelných i velmi dobrých, k nimž od roku 1999 patří Bran, po bretonsku havran. Současnou šestičlennou akustickou sestavu tvoří zkušení a pro domácí ekvivalent bretonské hudby zapálení muzikanti, nebránící se zařazení dalších vlivů, což hudbě skupiny dodává originální zvuk a instrumentální napětí.

Ačkoliv základ nového alba Beaj vat pražské skupiny Bran jako v minulosti tvoří francouzsky zpívané tradiční bretonské písně, v nichž Bran neuhýbá z oblíbených témat točících se okolo moře, pijáctví a středověkých příběhů, nově skupina zdařile nabízí také autorské skladby s českými texty, což je v její dlouholeté historii naprostá novinka.

03770182.jpeg

Nové album pražské skupiny Bran nově nabízí také autorské písně zpívané česky, nicméně základ znovu tvoří ty bretonské. Oblíbenou skladbu Pardon Spezed po celém světě proslavil Alan Stivell, se kterým si mimochodem Bran v minulosti zahráli na pražském koncertu. Humorný příběh zpěvák kapely Robert Fischmann na koncertech popisuj následovně: „Milostná píseň obsahuje všechna žánrová klišé v následující sekvenci: milostné vzplanutí, tělesná láska, přenos pohlavní choroby, úspěšná diagnóza, amputace, příchod psa, konzumace amputátu a smrt psa.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Jen vítr kdyby vál, Pardon Spezed, Ar soudarded zo gwisket e ruz.

Spustit audio