Branford Marsalis a Festival Prague Proms

30. červen 2015

Pražský festival Prague Proms má 30. června na programu vystoupení amerického saxofonisty Branforda Marsalise. Návštěvníci Smetanovy síně Obecního domu jej budou mít možnost slyšet ne jako jazzmana, ale jako interpreta klasického repertoáru.

Na vlastní přání uvede Marsalis saxofonové koncerty Alexandra Glazunova a Johna Williamse. Jeho partnerem na pódiu bude Český národní symfonický orchestr pod vedením amerického dirigenta a skladatele Vince Mendozy, jehož skladba New York Stories, concertino pro trubku a orchestr bude také na programu. Jako sólista se v ní představí trumpetista Jan Hasenöhrl.

Branford Marsalis prošel řadou žánrově rozmanitých hudebních spoluprací: jako dvacetiletý hrál s bubeníkem Artem Blakeym, podílel se na albu Decoy Milese Davise, působil v kapele vibrafonisty Bobbyho Hutchersona, trumpetisty Dizzy Gillespieho a dlouhodobě spolupracoval se zpěvákem Stingem a banjistou Bélou Fleckem.

03418282.jpeg

V roce 2014 vydal Branford Marsalis své první čistě sólové album In My Solitude, které natočil v sanfranciské Grace Cathedral. V tomto prostoru se v rámci San Francisco Jazz Festivalu konají sólové saxofonové koncerty už pětadvacet let. Repertoár koncertu tvořily jak improvizace, tak barokní skladby pro hoboj, například Sonata a moll od Carla Philippa Emanuela Bacha.

V dnešní Mozaice uslyšíte výběr z alb: Branford Marsalis: Contemporary Jazz, 2000 Sony Music; Branford Marsalis: Metamorphosen, 2009 Marsalis Music; Branford Marsalis: In My Solitude, Live at Grace Cathedral, 2014 OKeh Records.

Spustit audio