Brian Charette: Alphabet City

4. srpen 2015

V dnešní Mozaice budou znít ukázky z alba Alphabet City vydaného hráčem na Hammondky Brianem Charettem. Jeho jméno není v Česku neznámé – v minulosti spolupracoval s řadou tuzemských jazzmanů, například se saxofonistou Ondřejem Štveráčkem, s basistou Tomášem Barošem nebo s bubeníkem Dano Šoltisem.

V týdnu od 3. srpna působí Brian Charette jako lektor hry na klavír v rámci osmnáctého ročníku pražské jazzové dílny Czech Jazz Workshop. Jeho nové album Alphabet City bylo natočeno v Brooklynu a spolu s Charettem se na něm podíleli členové jeho tria: kytarista Will Bernard a bubeník Rudy Royston. V této sestavě se Brian Charette představí v pondělí 10. srpna v pražském klubu Jazz Dock.

03442717.jpeg

Brian Charette patří mezi přední světové hráče na Hammondky. Pochází z Meridenu v Connecticutu. Vystudoval hru na klavír na University of Connecticut a v roce 1995 přesídlil do New Yorku, kde se stal vyhledávaným hráčem a také producentem. Spolupracoval například s písničkářkou Joni Mitchell nebo se saxofonistou Lou Donaldsonem. S českým kytaristou Liborem Šmoldasem a s bubeníkem Tomášem Hobzekem natočil v roce 2013 album Soulmates.

Své nejnovější album, Alphabet City, Charette popisuje jako ódu na New York: „Alphabet City je přezdívka pro oblast ulic v East Village, východně od 1. avenue. Avenue jsou tam nazývány Ave A, Ave B, Ave C a tak dál. Skládám ovšem poklonu nejen East Village. Skladba West Village je vlastně takovým hudebním popisem mojí pravidelné pěší cesty do klubu Smalls, kam chodím jamovat.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: West Village, Sharpie Moustache, Disco Nap.

Spustit audio