Bubeník avantgardní newyorské scény Jim Black

9. březen 2017

Americký bubeník Jim Black se zjevil na newyorské avantgardní scéně v devadesátých letech jako bicista vytvářející osobitý styl ovlivněný post-jazzrockovými vlivy.

Jim Black byl v polovině 90. let bubeníkem kapely Bloodcount saxofonisty a skladatele Tima Berna, jehož styl integroval do jazzu vlivy dobové soulové a funky hudby s free jazzem, společně pak natočili tři desky. Jim Black byl v 90. letech také inovátorem v užívání elektroniky při hře na bicí nástroje, současně vždy vyznává návaznost své hudby na podstatu jazzové tradice.

Mezi jeho muzikantskými partnery najdeme z nejznámějších jmen například Davea Douglase, Uriho Cainea, Davea Liebmana, Stevea Colemana, Tomasze Stanka či Laurie Andersonovou. Šestadvacetiletý rakouský pianista Elias Stemeseder je dvorním pianistou tria Jima Blacka už od roku 2008. Po devítiletém studiu klasické hudby na klavír odjel studovat jazzovou hru do Berlína. V roce 2015 se usadil v New Yorku.

Basistou tria je mimořádný muzikant Thomas Morgan, žijící a působící rovněž v New Yorku. Trio v této sestavě – Jim Black, Elias Stemeseder a Thomas Morgan, nahrálo první desku Somatic už v roce 2011.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio