Buika na festivalu Struny podzimu

1. říjen 2015

V pondělí 5. října večer bude ve Státní opeře slavnostně zahájen 20. ročník hudebního festivalu Struny podzimu. Hlavní hvězdou večera bude španělská zpěvačka, básnířka a skladatelka Buika, původem z Mallorky.

Buika ve své tvorbě ráda kombinuje flamenko, jazz, soul, pop, africké polyrytmy i latinsko-americkou hudbu. Ke spolupráci vyhledává hudebníky napříč styly a žánry. Na pódiu spolu s ní účinkují ikony současného jazzu - Chick Korea, Pat Metheny, Bebo y Chucho Valdes, hvězdy world music Vahagni, Anoushka Shankar, Mariza, Javier Limon a řada dalších.

Buika dosud natočila 9 sólových alb. Průlomovým albem se v její kariéře stalo třetí album Mi niňa Lola, následující album Niňa de Fuego bylo v Latinské Grammy Award nominováno na nejlepší album a album La Noche Más Larga, které Buika natočila před dvěma lety, bylo nominováno na nejlepší Latinské jazzové album. Své poslední album Buika nazvala Vivir sin miedo (Žít bez strachu), oficiálně bude uvedeno 16. října, a v živé podobě ho představí v pražské premiéře na zahajovacím koncertu 20. ročníku Strun podzimu ve Státní opeře.

03482558.jpeg

Buika je potomkem politických emigrantů z Rovníkové Guineje. Narodila se a vyrůstala na Mallorce, kde žijí zbohatlíci z různých koutů světa, ale i nejnuznější chudáci. A jak sama vzpomíná: „Jen já jsem se lišila. Byla jsem jediná černá - v kině, ve škole, v knihovně... Cítila jsem, že mě lidé pozorují a soudí.“ Doma s rodiči zpívala písně jejich afrického domova a poslouchala jazzovou hudbu, se kterou ji seznamovala její matka. Na hudební scéně se Buika chtěla prosadit jako bubenice a basistka, ale protože na tyto nástroje obvykle hrají muži, nikoho nezajímala. Když se usadila v Madridu, zpívala v tamějších nočních klubech lidové písničky zv. coplas. Svůj sólový debut „Mestizuo“ Buika uvedla v roce 2000 a dnes má na svém kontě už 9 sólových alb.

Na album La Noche Más Larga (Nejdelší noc) zařadila Buika vlastní i převzaté písně, které opět oblékla do stylově pestrého hávu. Ve své hudbě proplétá flamenko s jazzem, africkou i kubánskou hudbou. Všichni známe situaci, kdy se nám do hlavy vetře nějaká melodie a ne a ne ji vypudit. Buiku dlouho pronásledovalo několik písní. Vypořádala se s nimi tím, že je po svém přetvořila a na albu La Noche Más Larga zazpívala.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby z CD: Buika: Vivir Sin Miedo (2015 Warner Music Spain) a Buika: La Noche Más Larga (2013 Warner Music Spain).

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio