CD: Olah Vince & Earth Wheel Sky Band: From India To Ibiza

14. duben 2014

Srbská romská kapela „Earth Wheel Sky Band“ vznikla v roce 1981 a spolu se svými lídrem Oláhem Vincim předvádí pravou esenci balkánských vlivů v kombinaci s waltzem, tangem, fúzí world beatu a gypsy jazzem.

Balkán je jednou z největších evropských křižovatek. Tak jako se zde po staletí mísily nejrůznější národy a etnické skupiny, tak zde docházelo k intenzivnímu ovlivňování kulturních tradic, včetně hudebních. Český malíř, folklorista a sběratel písní Ludvík Kuba Balkán přirovnal k pařeništi plnému rostlin, Turky k zahradníkovi a Romy ke čmelákům, kteří létají z květu na květ, opylují je a současně do své vlastní kultury vstřebávají cizí prvky a přetvářejí je k obrazu svému.

Nejvíce se to podle něj projevuje v hudbě. Nám nezbývá, než mu i po těch více než stech letech dát za pravdu. Romská hudební scéna neustále prochází bouřlivými proměnami a přitom právě balkánské vlivy patří k těm nejatraktivnějším. Srbská romská kapela „Earth Wheel Sky Band“ vznikla v roce 1981 a spolu se svými lídrem Oláhem Vincim předvádí pravou esenci balkánských vlivů v kombinaci s waltzem, tangem, fúzí world beatu a gypsy jazzem. Na svém albu „Z Indie do Ibizy“ se nechává ovlivňovat tradicemi španělských gitanos a přivádí nás až do Indie – dávné pravlasti Romů.

Lídrem kapely „Earth Wheel Sky Band“ je známý srbský muzikant, romský aktivista a také náš rozhlasový kolega. Žije ve městě Novi Sad a právě zde před lety inicioval pravidelné vysílání v romštině, které trvá dodnes. V roce 2011 proběhla médii zpráva o tom, že byl za své občanské postoje fyzicky napaden. Vše, co se kolem něho odehrává, jej inspiruje k psaní textů písní.

V odpolední Mozaice zazní skladby: Raga, Ending, Chanson, Korto Maltese, Transition, Readmision.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio