Charlie Byrd: Seven Classic Albums

18. září 2015

Moderní jazzová kytara, klasická kytarová škola, samba a vznik bossa novy, to vše jsou pojmy spojené se jménem Charlieho Byrda, jehož nedožité devadesátiny si svět jazzu připomenul 16. září.

Narodil se v městě Chuckatuck ve Virginii v roce 1925 v muzikantské rodině, kde otec byl kytaristou a starší bratr basistou. Soukromě studoval klasickou kytaru a jazz hrával jen se studentskými kapelami. V polovině padesátých let studoval v Itálii u slavného španělského kytaristy André Segovii. V roce 1957 zakládá vlastní jazzové trio. Roku 1961 je na turné v Brazílii, kde propadl rytmu a náladě samby. O rok později s kapelou tenorsaxofonisty Stana Getze nahrává album brazilských autorů Jazz Samba.

V roce 1973 sestavil Great Quitar Group s Herbem Ellisem a Barneym Kessellem. V sedmdesátých letech nahrával také hitové melodie rockové a jazzrockové scény, od Beatles po Chicka Coreu. Nadále koncertuje a nahrává jazzově i klasicky, vzniklo například album s Mozartovými skladbami, album vánočních skladeb, nahrává evergreeny Irvinga Berlina a George Gershwina. Byrd byl hráčsky aktivní až do konce svého čtyřiasedmdesátiletého života, zemřel těsně před koncem století – 2. prosince 1999.

Výběr pro dnešní Mozaiku, ze skladeb vlastních a brazilských autorů, je z alb Latin Impressions a Bossa Nova Pelos Passaros z počátku šedesátých let.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio