Chick Corea: Expressions

12. červen 2015

13. ročník mezinárodního festivalu Jazzfest Brno, jehož koncerty probíhají letos už od 15. března, ukončí 17. června v hale Vodova vystoupení pianisty Chicka Corey se zpěvákem Bobbym McFerrinem.

Čas od času se koncertně scházejí už od počátku devadesátých let. Společné první album nahráli už v roce 1992, jmenovalo se jednoduše Play, a byl to koncertní záznam. Hráli na něm převážně standardy, ale také jeden z hitů Chicka Corey – skladbu Spain. V roce 1996 vzniklo další společné album nazvané Mozart Session, na němž jejich hru na témata Mozartovy hudby doprovázel komorní orchestr.

Chick Corea je brán jako legenda jazzrockové fúze, která pravidelně obnovuje svou elektrickou kapelu. Jeho hudba vychází především ze stylů vrcholícího moderního jazzu, z hard bopu i avantgardy. Střídá akustické i elektrické kapely, nahrává sólové desky, dueta s vibrafonistou Garym Burtonem nebo banjistou Bélou Fleckem.

03406810.jpeg

Letošní pětašedesátník Bobby McFerrin je fenoménem vokálního projevu. Od jazzového zpěvu odvodil svérázný způsob vokálního vyjadřování a improvizace, s nimiž může působit nadžánrově. Je rovněž skladatelem, komponuje filmovou hudbu a dokáže dirigovat symfonické orchestry.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: This Nearly Was Mine, It Could Happen to You, Oblivion, Smile.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio