Christof Lauer: Petite Fleur

23. říjen 2014

Sidney Bechet zemřel už před 55 lety, ale jeho hra na klarinet a sopránsaxofon inspirovala německého saxofonistu Christofa Lauera a orchestrálního aranžéra Rainera Tempela ke vzniku alba pojmenovaného po Bechetově nejslavnější melodii Petite Fleur.

Sidney Bechet pochází z kolébky jazzu, z New Orleansu, kde se narodil v kreolské rodině 14. května 1897 a zemřel téhož data o šedesát tři let později, roku 1959 v Paříži. Už od teenagerovského věku hrál s tradičními dixielandovými kapelami a brzy se ocitl mezi těmi důležitými. Přesto se ještě stačil vyučit na krejčího, což ho živilo v době hospodářské krize.

Po ní se podílel na revivalu neworleánské hudby, ale ještě před koncem čtyřicátých let odplul do Francie a natrvalo se usadil v Paříži. Ve Francii hrál s místními soubory, popularizoval tradiční jazz, účinkoval ve filmech, napsal hudbu pro balet, který byl po jeho smrti také zfilmován. Ve hře na sopránsaxofon je v jazzu průkopníkem.

Christof Lauer se narodil ještě před Bechetovým odchodem, v roce 1953, a hrál po boku mnoha významných jazzových postav, včetně Carly Bleyové a Petera Erskina, byl také členem významné kapely United Jazz And Rock Ensemble. Rovněž je sólistou orchestru severoněmeckého rozhlasu v Hamburku, s nímž snímek Bechetova repertoáru vznikl.

Lauer je sólistou na sopránsaxofon a tenorsaxofon ve všech skladbách. Orchestr řídí Rainer Tempel, jazzový pianista a skladatel s klasickým hudebním vzděláním, je také vyhledávaným pedagogem hudebními školami. Bechetovy skladby posunul k modernímu orchestrálního zvuku.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Dans Les Rues D´Antibes; Les Oignons; Petit Fleur; Casbah – Song of the Medina; Honeysuckle Rose; Wrap Your Troubles In Dreams.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio