Cigánski Diabli / Gypsy Devils

18. srpen 2014

„Cigánski diabli a další slovenskí hudobníci ohúrili Šanghaj!“ Takto komentoval slovenský tisk prestižní vystoupení při prezentaci slovenské hudební kultury na světové výstavě EXPO 2010. Orchestr Cigánski diabli vydal v roce 2007 stejnojmenné album, a právě z tohoto alba vybíráme hudbu do dnešní Mozaiky.

Podle odhadů je během jediného zářijového dne slyšelo na dvacet tisíc návštěvníků. Vystupovali na nejvýznamnějších světových pódiích čtyř kontinentů – Evropy, Ameriky, Austrálie a Asie. Uskupení navazuje na téměř dvě stě let starou tradici romských kapel, které hrávaly na šlechtických sídlech i v maďarských kavárnách pro zábavu a k tanci.

Fúze ruské, romské, židovské a slovenské lidové hudby, klasiky, jazzu, neotřesitelná virtuozita interpretů a závratná tempa, tím vším již sedmnáct let Cigánski diabli okouzlují publikum. Kromě toho se nevyhýbají ani experimentálním projektům.

Autory aranžmá jsou většinou houslista Emil Hasal, cimbalista Ernest Šarközi a klarinetista Zoltán Grundza. Spolupracují s DJ, ale také s tělesy interpretujícími především klasickou hudbu. Výsledkem jejich putování mezi žánry je například zjazzovaná verze Korsakovovy skladby Let čmeláka z opery O caru Saltánovi.

Ve čtvrtek, 21. srpna zamíří osmičlenný orchestr primáše Štefana Banyáka Cigánski diabli do Brna, kde vystoupí společně s Královéhradeckou filharmonií pod taktovkou dirigenta Aleše Podařila, v rámci patnáctého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk 2014.

Podrobnější informace nabízejí webové stránky: http://www.ciganskidiabli.sk/.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladbu: Cigánske husle (Gypsy violin), Rapsódia pre cimbal (Rhapsody for cimbal), J.Kosma: Jesenné lístie (Autumn leaves), Židovské piesne (Jewish medley).

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.