Čisté Tvary: Zem nás chce čistých

26. listopad 2015

Slovenská skupina Čisté Tvary vznikla v roce 2000 v Martině. Toto město jí časem bylo trošku těsné a tak protagonisté odešli do Bratislavy, která skýtala větší možnosti realizace.

V roce 2005 uvedla skupina Čisté Tvary svůj debut nazvaný Meskalin a o tři roky později druhé album Rita von Anarchia. Na třetím albu, které dostalo název Zem nás chce čistých, skupina začala pracovat po několikaleté přestávce, v roce 2013. „Album vznikal dlho a prácne. Bolo to pre nás obdobie učenia sa... každá skladba z albumu má obrovský koreň, hlboký a emocionálny,“ řekl Oskar Rózsa, nynější basista a klávesista Čistých Tvarů, který byl také producentem zmíněných tří alb.

Autorem textů inspirovaných nespoutanou a nevyzpytatelnou přírodou je frontman Čistých Tvarů, zpěvák a kytarista Juraj Péč a hudba je kolektivním dílem celé skupiny. Finální mix a mastering 11 studiových nahrávek muzikanti svěřili newyorskému renomovanému zvukovému inženýru a producentovi Scottu Hullovi. Spokojenost byla na obou stranách a potěšili se i fanoušci Čistých Tvarů, kteří se po 7 letech dočkali třetího alba a to v digitální i vinylové podobě.

03518967.jpeg

Koncem října v bratislavském klubu Loft skupina představila svůj nový audio vizuální koncertní program a také zde album pokřtila. Jeho kmotrem byl dlouholetý přítel skupiny, moderátor Braňo Závodský, který prohlásil: „Mám rád verše Juraja Péča, rukopis Oskara Rózsu, aj hudbu Čistých Tvaroch, ktorá oslovuje publikum s vycibreným vkusom. Byť ich fanúšikom je vlastne veľmi pohodlné. 'Neotravujú' nás novými skladbami veľmi často. Keď to ale príde, skutočne to stojí za to.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Plameň krotý dýcham, Koniec príbehov, Dýchať síru, Z minulých tiel.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio