Clifford Brown: Easy Living

18. srpen 2016

Šedesát let uplynulo 26. června od smrtelné autonehody talentovaného amerického trumpetisty Clifforda Browna. Bylo mu necelých dvacet šest let, přesto ovlivnil své vrstevníky i mladší trumpetisty.

Amerického jazzového trumpetistu Clifforda Browna označuje ve Spojených státech usazený československý trumpetista Laco Déczi za svůj stylový vzor. V samotné Americe se k němu hlásí celá plejáda vrstevníků i následníků, z těch slavných připomeňme Donalda Byrda, Leeho Morgana, Freddieho Hubbarda, nebo stále ještě aktivního Kubánce Artura Sandovala.

Clifford Brown se narodil 30. října 1930 a první trubku dostal od svého otce v patnácti letech. O tři roky později začala jeho hráčská kariéra. Brown se příliš neohlížel za vzory ze swingové éry, zato jej silně ovlivnil jeden z pionýrů moderního jazzu, bopový improvizátor trumpetista Fats Navarro. Brownovou první kapelou byl rhythm&bluesový band. Během univerzitních studií působil ve školním big bandu, pro který začal také aranžovat. Následovala spolupráce s předními hudebníky moderního jazzu, která vrcholila jeho spoluprací s bubeníkem Maxem Rouchem. Právě nahrávky z tohoto období dnes uslyšíme. V letech 1953 a 1954 byl kritiky měsíčníku Down Beat vyhlášen Novou hvězdou jazzu. Brown také doprovázel přední zpěvačky jazzové scény, včetně Sary Vaughanové. Před šedesáti lety, 26. června 1956, Clifforda Browna srazilo auto a smrtelně jej zranilo. Brown se stal významným stylotvorným představitelem hardbopového vývojového proudu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: What´s News, Bones For Jones, Blueberry Hill.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio