Daby Touré: Amonafi

16. září 2015

„Syn mauritánské pouště a žák pařížské hudební výchovy“ Daby Touré patří mezi nejvýraznější africké písničkáře současnosti. Žije v Paříži, považuje se za Afropeana a když byl v prestižní anketě BBC Awards for World Music nominován na objev roku 2006, napsali o něm: „Dávejte si pozor, jeho hudba by vás mohla učinit šťastným.“

Ačkoliv pochází z malého pouštního města na pomezí Mauretánie a Senegalu, nemá Touré s pouštním blues nic společného. Jeho mnohajazyčná hudba vedle občasné francouzštiny a angličtiny totiž spoléhá na několik západoafrických dialektů si bere inspiraci z kulturně odlišných zdrojů, které přeměňuje do vytříbeného afropopu pastelových barev, aniž by kompromitoval vlastní kořeny. S lahodně jemným hlasem přecházejícím příležitostně do fistule, míchá senegalskou libozvučnost se soulem, folkem, reggae a západním popem. K jasnějšímu ukotvení Tourého přístupu poslouží jména jeho mentorů: Youssou N´Dour, Peter Gabriel a Stewie Wonder.

Od osmnácti let žije v Paříži, kde vstoupil do řad slavné senegalské skupiny Toure Kunda, tvořené Dabyho strýci. Pařížská kosmopolitní atmosféra pak stála za Dabyho rozhodnutím založit s bratrancem Omarem duo Touré Touré, získávající si díky albu Ladde úspěch po celé Francii a Kanadě.

03471932.jpeg

„Všichni po nás požadovali rytmickou taneční hudbu a já přitom toužil po daleko intimnějšímu nalezení vlastní identity,“ vysvětlil Daby Touré odchod na sólovou dráhu. Na labelu Petera Gabriela Real World vydaná alba – Diam a Stereo Spirit – patří k africkým písničkářským drahokamům.

Nová afropopová nálož Amonafi (Once Upon A Time) podle Tourého odráží touhu po čerstvém pohledu na minulost, přítomnost a budoucnost Afriky. Skladba Amonafi například reflektuje počátky a důsledky otroctví, v jiných se jako zkušenější obrací k mládeži houfně opouštějící Afriku s vidinou vysněného evropského El Dorada. „Kontinent vás potřebuje, uvědomte si, že jeho budoucnost spočívá na vás,“ zpívá Touré.

Podobně laděné texty, směs novodobých apelů a návratů do minulosti, nepředstavují u Tourého nic ojedinělého v ohledu k úctě dostávající se v západní Africe hudebníkům předurčených k poskytování rad a komentářů. Vzdává také hold ženám, nesoucím podle něho na svých bedrech chod celé společnosti. „Pro vás, co pracujete od východu do západu slunce. Vaši předkové vám žehnají,“ chválí Touré v afrofunkové písni Debho.

Spustit audio