Daniel Herskedal: Slow Eastbound Train

23. červen 2015

Norský tubista Daniel Herskedal patří k hudebníkům, kteří rádi posouvají hranice svého nástroje. Na tubu dokáže hrát nezvykle rychlé, virtuózní melodie a vytvářet tak zvukové barvy, které v podání tohoto nástroje příliš často neslýcháme.

Letos vydal své druhé sólové album s názvem Slow Eastbound Train, které tvoří téměř výhradně jeho skladby. Spolu s Herskedalem se na albu podíleli pianista Eyolf Dale, perkusionista Helge Andreas Norbakken a trondheimský smyčcový orchestr. Skladby jsou stylově rozmanité – lze v nich nalézt prvky jazzu, skandinávského folku, arabských melodií, balkánských rytmů, elektronické i ambientní hudby.

Daniel Herskedal se narodil v roce 1982 v norském Molde. Jako svůj první nástroj si vybral lesní roh, ale později se rozhodl pro tubu, na kterou hrál jeho bratr. Vystudoval na jazzovém oddělení konzervatoře v Trondheimu, kde založil své první trio nazvané Listen! Poté následovalo studium v Kodani na Copenhagen Rhythmical Music Conservatory. V současné době žije v Oslu a spolupracuje s řadou umělců, například se saxofonistou Mariem Nesetem, se kterým v roce 2012 vydal pozoruhodnou nahrávku Neck of the Woods.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Rainfall, Slow Eastbound Boat, Slow Eastbound Train, Crossing Landing.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.