Danielsson Neset Lund: Sun Blowing

15. září 2016

Trio skandinávských jazzmanů Lars Danielsson, Marius Neset a Morten Lund, žijící v dánském hlavním městě, se po letech společného hraní objevilo na albu Sun Blowing.

Kontrabasista, hráč na cello a elektrickou basu, skladatel a producent Lars Danielsson je už veteránem evropské jazzové extratřídy, navíc s bohatou mezinárodní zkušeností, k níž patří také nahrávání s předními americkými muzikanty. Teprve jednatřicetiletý norský rodák Marius Neset naopak patří k největším objevům mezi evropskými tenorsaxofonisty mladé generace navazující na postbopové saxofonisty, jakým byl například Michael Brecker, nebo je Chris Potter. O půl generace starší bubeník Morten Lund pochází z Dánska. V roce 2006 se stal nositelem ceny nadace Bena Webstera, slavného amerického saxofonisty, který prožil poslední dekádu svého života právě v Dánsku, v Kodani.

03698695.jpeg

Všichni tři jmenovaní muzikanti momentálně žijí převážně v Kodani, kde spolu už několik let hrávají. Album Sun Blowing vyšlo teprve loni, však vzniklo už v dubnu roku 2014 v proslulém kodaňském studiu Millfactory. Nahrávku sestavili z vlastních skladeb, vyjma závěrečné The Cost of Living, kterou napsal Don Grolnick, známý americký jazzový pianista a skladatel.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Little Jump, Salme, Folksong, Evening Song For B.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio