David Dorůžka: Autumn Tales

3. leden 2017

Kytarista a skladatel David Dorůžka přichází s novým albem téměř deset let od vzniku jeho předchozího autorského alba Silently Dawning, byť v mezidobí spolupracoval na desítkách projektů jiných umělců. Autumn Tales natočil v klasickém triovém obsazení s kontrabasistou Jiřím Slavíkem a bubeníkem Martinem Novákem. Křest alba se uskuteční 20. února v pražském klubu Jazz Dock.

Nahrávka obsahuje pět Dorůžkových nových skladeb doplněných skladbou Bohuslava Martinů ve vlastní úpravě, dále melodiemi vycházejícími z židovské písňové tvorby a dokonce i jedním meziválečným jazzovým šlágrem od Leopolda Korbaře. Dvěma skladbami přispěl také kontrabasista a skladatel Jiří Slavík.

David Dorůžka se na české jazzové scéně pohybuje již od svých čtrnácti let. Vystudoval skladbu a improvizaci na Berklee College of Music v Bostonu, během studia měl možnost studovat s hudebníky, jakými jsou Joe Lovano, Mick Goodrick, Brian Blade, Joshua Redman či Christian McBride. Dvě Dorůžkova vlastní alba získala cenu Anděl za jazzové album roku, tutéž cenu získalo v roce 2012 album Light Year, které Dorůžka vytvořil s kvintetem Inner Spaces. Dorůžka vystupoval na mnoha prestižních jazzových pódiích po celém světě a podílel se na mnoha nahrávkách. Spolupracoval s hudebníky, jakými jsou George Mraz, Chris Cheek, Iva Bittová, Jaromír Honzák, Aga Zaryan a další.

03773750.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Vláček motoráček, Hm hm, ach ty jsi úžasná, Homeland Elegy, Sh’chav Beni (Lullaby).

Spustit audio