David Helbock Trio: Into the Mystic

8. prosinec 2016

Hudba je mystérium – je přesvědčený rakouský jazzový pianista David Hellbock a tomuto mínění věnoval svou letošní novinku s názvem Into the Mystic. Je fascinován zásadními mýty lidské civilizace, počínaje řeckou mytologií a konče americkou sci-fi, ztvárněnou filmy Star Wars. Album proto sestavil z převzatých i vlastních souvisejících témat.

Letos dvaatřicetiletý David Helbock vystudoval hudbu na zemské konzervatoři ve Feldkirchu, kde absolvoval v roce 2005. S vlastními projekty procestoval nejen celou Evropu, ale také jižní a severní Ameriku, Afriku, Indii a Malajsii. Je také plodným skladatelem, což dokumentoval v roce 2010 jednoročním skladatelským projektem, kdy si zapsal alespoň jeden kompoziční nápad denně. V roce 2014 se také podílel jako pianista na projektu trumpetisty Mikea Mantlera Jazz Composer's Orchestra Update, který vyšel na etiketě ECM.

03758948.jpeg

In the Mystic je už jeho šestnáctým albem. Helbockovými spoluhráči jsou Raphael Preuschel, ročník 1977, kontrabasista a specialista na basové ukulele a elektroniku, a Reinholdt Schmölzer, ročník 1983, bubeník několika evropských big bandů. Preuschelovo basové ukulele není nástroj z jamajské tradice, jeho výroba začala teprve před několika lety, většinou bývá čtyřstrunné v ladění klasické baskytary E-A-D-G.

V dnešní Mozaice například uslyšíte skladbu: The Soul, Louverture, Mothe Earth, Masks.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio