Dengue Fever: The Deepest Lake

1. duben 2015

Kalifornská skupina Dengue Fever pomáhá od roku 2001 restartovat kambodžskou popmusic totálně zničenou během vlády Rudých Khmerů. Od revivalu její zlaté éry z let 1960-1970 ale Dengue Fever postupně přešli k vlastní tvorbě. Jejich nové album dostalo název The Deepest Lake a reminiscenci na kambodžskou minulost vystřídaly humornější texty a příběhy z koncertních cest po Sibiři nebo Spojených státech.

Charismatický a liberální vládce Norodom Sihanouk v éře 1953-1970 otevřel Kambodžu moderním západním vlivům. Hlavní město Phnompenh proměnil v bující think tank, v němž se propojila starověká vesnická hudební tradice se západní popmusic. Kambodžský pop rockový koktejl vznikal postupně a neměl jako jinde charakter generační rebelie, nýbrž soundtracku uměleckých a společenských proměn. Nejvýrazněji do něho zasáhla vysílání amerických vojenských rádií. Do převzatých hitů kambodžští zpěváci vložili khmerské texty a Kambodža tehdy představovala naprosto nekonvenční, kreativními nápady třaskající hudební laboratoř.

Když v roce 1975 Rudí Khmerové zemi ovládli, mezi prvními vyvraždili většinu zpěváků a muzikantů, zničili hudební archívy, veškeré dostupné nahrávky, notové zápisy a rádiové pořady. Kambodžská hudba přestala existovat. To, co se z ní dochovalo, pochází z královských sbírek, ze země propašovaných desek a kazet ukrytých s nasazením života.

03350878.jpeg

Americký hudebník Ethan Holtzman cestoval po Kambodži jako turista v roce 1997 a okamžitě tady propadl starým kazetovým nahrávkám zlaté éry kambodžského rocku. Po návratu domů spolu s bratrem Zacem pak založil pětičlennou skupinu Dengue Fever, postavenou na surf-rockových verzích skladeb kambodžských hvězd. Punc všemu dodala v khmerštině zpívající kambodžská emigrantka Chhom Nimol z Los Angeles.

Celosvětově úspěšné třetí album Venus In Earth vydali Dengue Fever v roce 2008 na labelu Real World Petera Gabriela a zájem o starou kambodžskou popmusic tím začal stoupat. Souběžně s postupným vydáváním archívních nahrávek nežijících kambodžských hudebních ikon.

03350879.jpeg

Nové album skupiny Dengue Fever nazvané The Deepest Lake už tak výrazně jako dříve nestojí na revivalistickém přístupu. „Staré skladby pro nás byly odrazovým můstkem. Začínali jsme jako kambodžská rocková skupina, teď nastal čas začít psát o tom, co cítíme sami,“ řekl kytarista a zpěvák Zac Holtzman. Zpěvačka Chhom Nimol sice pořád upřednostňuje khmerštinu a Dengue Fever se drží svého proslaveného psychedelicko surf-rockového zvuku, nově do něho ale vsouvají afrobeat, latinsko-americké rytmy, hip hop a R&B.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Tokay, Ghost Voice, The Deepest Lake, Still Waters Run Deep.

Spustit audio