Deti Picasso: Motherland

8. únor 2016

V čele skupiny Deti Picasso je zpěvačka Gaya Arutyunyan, její bratr Karen je kytaristou a kapelníkem, a repertoár tvoří především písně v arménštině. Sestava vznikla v komunitě arménských přistěhovalců v Moskvě, později se Gaya se svým bratrem vystěhovali do Budapešti a část zbývající sestavy se usadila ve Švýcarsku.

Gaya mezitím založila s bratrem komorní, divadelně hudební skupinu Wattican Punk Ballet, s níž několikrát vystoupila u nás, ale loni se rozhodla obnovit plnou sestavu Deti Picasso. K uměleckému návratu jí motivovalo i stoleté výročí arménské gemocidy, tedy masového vyvražďování arménského obyvatelstva na území Turecka. Gaya Arutyunyan vysvětluje, že tyto tragické události postihly i rodiny jejích předků - a proto věnovala jejich památce album s názvem Motherland/ Vlast.

03564482.jpeg

K nejvýznamnějším postavám arménské hudební historie patří Komitas, hudební sběratel, který byl podobně jako moravský folklorista František Sušil druhým povoláním kněz. Komitas vystudoval hudbu v Berlíně, vokální provedení arménských melodií se sborem, který vedl, tehdy dokonce okouzlilo francouzského skladatele Clauda Debussyho. Z Komitasova zpěvníku si vybrala pro své poslední album jednu ze skladeb i skupina Deti Picasso.

Vedle arménské hudby slyšíme ve dvou skladbách posledního alba skupiny Děti Picasso i inspirace z Maďarska a Balkánu. Jedna z nich se jmenuje Balkan Impressions - a stojí na jemné hře strunných nástrojů - což jsou především tambury, zvukem i způsobem hry připomínající mandolinu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Sareri Hovin Mernem, Horovel, Balkan Impressions, Madárka Madárka.

Spustit audio