Dhafer Youssef: Birds Requiem

5. listopad 2013

„Nikdy jsem nebyl moc na pilování techniky a cvičení. Spíš se snažím oprostit od veškerých tlaků a rušivých vlivů a nechat tělo, aby se stalo rezonátorem hlasu,“ říká tuniský zpěvák, skladatel a hráč na arabskou loutnu oud, Dhafer Youssef.

Ten se letos v červenci s velkým úspěchem představil na festivalu Colours of Ostrava a spolu s ním vystoupili také norský kytarista Eivind Aarset, estonský klavírista Kristjan Randalu, anglický kontrabasista Phil Donkin a holandský bubeník Chander Sardjoe.

Tito hudebníci se podíleli také na Youssefově novém albu Birds Requiem. Dhafer Youssef je autorem celého repertoáru a z jeho poslechu je patrné, že ve své tvorbě rád propojuje zdánlivě neslučitelné hudební světy.

V minulosti spolupracoval například s norským nu-jazzovým experimentátorem Bugge Wesseltoftem, kubánským pianistou Omarem Sosou nebo s estonským sborem Vox Clementalis, jehož repertoár obsahuje gregoriánský chorál i skladby Arvo Pärta.

Zpěvák, skladatel a hráč na arabskou loutnu oud Dhafer Youssef se narodil v tuniském městě Teboulba v rodině muezzinů. Od dětství se věnoval duchovnímu zpěvu pod vedením svého dědečka, díky rádiu se dostal do kontaktu s jazzem a klasickou hudbou a postupně se také sám naučil na tradiční loutnu oud.

V devatenácti letech odešel do Vídně, kde zahájil svou jazzovou kariéru. Časem získal angažmá v klubu Porgy a Bess – vyzvali jej, aby na každý měsíc připravil nový projekt s hudebníky, které si sám vybere. Díky tomu mohl spolupracovat s řadou osobností, například s kontrabasistou Renaudem Garcíou Fonsem nebo s Ivou Bittovou.

02999913.jpeg

Na jeho projektech se podílejí výrazné tváře norské jazzové scény – například trumpetista Nils Petter Molvaer nebo kytarista Eivind Aarset, který účinkuje také na Youssefově nejnovějším albu Birds Requiem.

Výběr z obsahu CD:

39th Gülay (to Istanbul)Fuga Hirundinum „Birds Requiem“ SuiteSevdah (to Jon Hassell)Sweet BlasphemyKhira „Indicium Divinum“ Elegy for My MotherBlending Souls and Shades (to Shiraz)´

Autorem všech skladeb je Dhafer Youssef.

Spustit audio