Dhafer Youssef: Birds Requiem

26. červenec 2016

„Nikdy jsem nebyl moc na pilování techniky a cvičení. Spíš se snažím oprostit od veškerých tlaků a rušivých vlivů a nechat tělo, aby se stalo rezonátorem hlasu,“ říká tuniský zpěvák, skladatel a hráč na arabskou loutnu oud, Dhafer Youssef, který 2. srpna vystoupí v Českých Budějovicích.

Jeho koncert se uskuteční v rámci Jihočeského jazzového festivalu, akce, která se koná od roku 2011 na jihočeských náměstích. V rámci letošního ročníku se zde kromě Youseffa představí také izraelský kontrabasista Avishai Cohen anebo české kapely Top Dream Company a Fehero Rocher.

03674215.jpeg

Album Birds Requiem vydal Dhafer Youssef před třemi lety. Ve stejném roce se s velkým úspěchem představil na festivalu Colours of Ostrava. V minulosti spolupracoval například s norským nu-jazzovým experimentátorem Bugge Wesseltoftem, kubánským pianistou Omarem Sosou nebo s estonským sborem Vox Clementalis, jehož repertoár obsahuje gregoriánský chorál i skladby Arvo Pärta. Na albu Birds Requiem se podíleli norský kytarista Eivind Aarset, estonský klavírista Kristjan Randalu, anglický kontrabasista Phil Donkin a holandský bubeník Chander Sardjoe.

Zpěvák, skladatel a hráč na arabskou loutnu oud Dhafer Youssef se narodil v tuniském městě Teboulba v rodině muezzinů. Od dětství se věnoval duchovnímu zpěvu pod vedením svého dědečka a díky rádiu se dostal do kontaktu s jazzem a klasickou hudbou. Postupně se také sám naučil na tradiční loutnu oud. V devatenácti letech odešel do Vídně, kde zahájil svou jazzovou kariéru. Časem získal angažmá v klubu Porgy a Bess – vyzvali jej, aby na každý měsíc připravil nový projekt s hudebníky, které si sám vybere. Díky tomu mohl spolupracovat s řadou osobností, například s kontrabasistou Renaudem Garcíou Fonsem nebo s Ivou Bittovou. Na jeho projektech se podílejí výrazné tváře norské jazzové scény – například trumpetista Nils Petter Molvaer nebo kytarista Eivind Aarset, který spolupracoval také na Youssefově albu Birds Requiem.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: 39th Gülay (to Istanbul), Sevdah (to Jon Hassell), Blending Souls and Shades (to Shiraz).

Spustit audio