Dianne Reeves: Beautiful Life

21. červen 2016

Dianne Reeves je jedna z nejvýraznějších jazzových zpěvaček, pětinásobná držitelka ceny Grammy, která v pátek 24. června vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu v rámci festivalu Prague Proms. Zpěvačku doprovodí Český národní symfonický orchestr a kapela hrající ve složení: klavírista Peter Martin, kytarista Romero Lubambo, kontrabasista Reginald Veal a bubeník Terreon Gully. Se stejným kvartetem Dianne Reeves vystoupila loni v březnu na festivalu Jazz Fest Brno.

Při koncertě budou znít ukázky z loňského alba Beautiful Life, za které Dianne Reeves získala cenu Grammy v kategorii nejlepší vokální jazzové album. Produkovala jej bubenice Terri Lyne Carrington a spolu s Dianne Reeves se na něm podílela řada hvězdných hostů – například zpěvák Gregory Porter nebo basistka a zpěvačka Esperanza Spalding.

Americká zpěvačka Dianne Reeves, jejíž koncert se uskuteční tento pátek 24. června v Praze, je vnímána jako nástupkyně legendárních zpěvaček Billie Holiday, Elly Fitzgerald či Sarah Vaughan. Hudební kariéru staví především na živém vystupování a svá alba vydává uvážlivě, vždy s patřičným časovým odstupem: „Potřebuji čas na to, abych zjistila, co chci lidem sdělit, a udělat to s absolutním nasazením, poctivostí a jasně,“ řekla v rozhovoru. V minulosti spolupracovala s předními americkými i evropskými hudebníky a orchestry, mj. s trumpetistou Wyntonem Marsalisem, s pianistou Robertem Glasperem či s Berlínskou filharmonií. Jako host se na albu Beautiful Life podílela také kontrabasistka a zpěvačka Esperanza Spalding.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: I Want You, 32 Flavors, Wild Rose.

Spustit audio